Прочитај ми чланак

Хаос у САД: Апотеке широм земље обуставиле рад због „сајбер напада“, пао интернет!

0

Апотеке широм САД данас су престале да раде, званично због сајбер напада на једну од највећих компанија у области здравства у Америци, која је задужена за издавање рецепата.

Од јутрос широм земље не ради телекомуникација, нема интернета, не ради ни фиксна телефонија, Хитне службе (911) не могу да се добију, али званичници су изричито рекли да разлог за то није „сајбер напад“ него технички проблеми са највећом мрежом која покрива већи део земље.

Компанија „Change Healthcare“, која управља поруџбинама за лекове (рецептима) и рефундацијама широм Сједињених Држава, огласила се поводом обуставе рада апотека:

„Не ради нам систем,  наши стручњаци раде на решавању тог проблема. Чим смо уочили безбедносни проблем, у интересу заштите наших партнера и пацијената, предузели смо хитне мере тако што смо искључили наше системе да бисмо спречили сајбер напад“. 

Апотеке широм САД такође су се огласиле и саопштиле јавности да не раде због сајбер напад на „Change Healthcare“, наводи Фокс Њуз.

„Привремено прекидамо рад апотеке у медицинској групи 22. Разумемо непријатности које ово може да изазове и ценимо ваше стрпљење док радимо на решавању проблема. Наш тим ради на обнављању комплетних апотекарских услуга што је пре могуће“, наводи се у објави 22. медицинске групе која се налази у близини ваздухопловне базе Меконел у Канзасу.

Такође су истакли да не очекују решење овог великог проблема током данашњег дана, што је посебно забринуло пацијенте.

„Верујемо да ћемо проблем решити сутра или наредних дана. Наставићемо да пратимо ситуацију и пружамо најновије информације о нашем напретку кад решавању проблема.”

Да ништа није случајно, доказује и то што је јуче Canadian Lakes Pharmacy, са седиштем у Мичигену, објавила на друштвеним мрежама: „Прекидамо рад због тога што компанија за процесуирање рецепата у Северној Америци има техничке проблеме“. 

Компанија задужена за рецепте Change Healthcare није дала никакав временски оквир када ће се услуга у апотекама наставити. Такође, нису дали никакве детаље о томе шта је тачно проблем и да ли су хакерски напади или нису, ако им је угрожена безбедност.

Након овога, широм света људи деле видео Клауса Шваба из 2021. године у коме најављује друштвену кризу гору од короне, позивајући народ да се припреми на то да ће „пасти интернет, неће радити телекомуникација, медицинске услуге, саобраћај, банкомати…“