Прочитај ми чланак

Хаос у Кини: Радници који су производили корона тестове у клинчу са полицијом

0

Десетине радника сукобило се са полицијом у фабрици за призводњу тестова за ковид у Кини, показао је видео који се ширио на друштвеним мрежама у недељу.

На снимцима које је АФП геолоцирао у индустријском парку у југозападном граду Чонгкингу види се како људи бацају кутије на групу униформисаних мушкараца.

Други снимак приказује гомилу испред реда полиције ноћу док се на звучницима пушта упозорење са захтевом да „престану са илегалним активностима“, преноси Глас Америке.

Човек који је поставио снимак са лица места рекао је у пропратном натпису да многи радници нису добили плату.

У другим објавама се наводи да је фармацеутска компанија „Зибио“ са седиштем у Чонгкингу изненада отпустила раднике који су запослени последњих недеља.

Зибио није одмах одговорио на позиве АФП-а, док је локална полицијска управа одбила да коментарише.

„Сви захтеви радника су економске природе“, рекао је човек на једном видео снимку који је себе назвао „марксиста-лењиниста-маоист“. Он је инсистирао да иза протеста нема политичког мотива.

АФП није могао да потврди тачно када су снимци настали, иако је више корисника друштвених мрежа навело да се сукоб догодио у суботу увече на недељу ујутро.

Смеђе и беле индустријске зграде са израженим шарама могу се видети у позадини видео записа, што се поклапа са претходним сликама Зибио-овог објекта у индустријском парку Јианкиао округа Дадукоу.

Чинило се да је хештег „Фармацеутска фабрика Chongking Dadukou“ цензурисан на популарној платформи друштвених медија Веибо у недељу, са само једном објавом од претходног дана која описује протест као „занимљиву тему“.

Један видео објављен на ТикТок налогу који припада државној новинској кући показао је улицу препуну антигенских тестова у индустријском парку у Чонгкингу.

„Извори кажу да је сукоб изазвао радни спор“, стоји у натпису. Видео је уклоњен за неколико сати.

Број инфекција ковидом порастао је широм Кине док се влада удаљава од свог приступа нулте толеранције према вирусу, што је изазвало нагли пораст потражње за комплетима за тестирање и лековима.

Власти су прошлог месеца преузеле производне линије у више од десет фармацеутских фирми, док су неке компаније запошљавале нове раднике како би задовољиле растућу потражњу.

У Кини се често дешавају протести усредсређени на питања рада и усмерени на појединачне компаније упркос званичним напорима да се сузбију немири.