Прочитај ми чланак

ХАОС НА АЕРОДРОМИМА: Народ неће вакцине, „пумпају“ мутирани вирус!?

0

Откриће новог соја коронавируса у Великој Британији и његово брзо ширење, уплашило је бројне земље Европе, које су већ у недељу предузеле одређене мере.

Многе земље већ су донеле одлуке о привременој суспензији авиосаобраћаја са Острвом.

Tanjug/AP Photo

Посебну забринутост изазвало је упозорење британског министра здравства Мета Хенкока да је „нови сој вируса ван контроле“.

И Немачка је увела нове мере за путнике из Велике Британије. Путницима који до ступања на снагу забране слетања авионима из Велике Британије допутују у Немачку биће понуђен корона тест, који је обавезан за стране држављане, и указано на постојећа правила о карантину покрајина.

„Знамо које непријатности настају путницима због ових мера, посебно у време божићних путовања. Сви партнери раде на томе да омогуће безбедан улазак у земљу, а уједно и да не наносе велике проблеме путницима“, наводи се у саопштењу.

Нова мера изазвала је хаос на немачкима аеродромима, јер путницима није омогућено да напусте аеродром док не добију резултат теста.

На неким аеродромима су у „транзиту“, према писању медија, постављени кревети.

Списак земаља које су забраниле летове
Листи земаља које су увеле забрану на летове из Велике Британије због појаве новог, заразнијег соја коронавируса, прикључиле су се у недељу и Турска и Швајцарска, пренео је ББЦ.

Само неколико сати након што је британски премијер Борис Џонсон саопштио да се морају одложити божићне куповине и окупљања на југу Енглеске због појаве „новог соја коронавируса који се веома брзо шири“, забрану су увеле Француска, Немачка, Италија, Холандија, Белгија, Аустрија, Ирска и Бугарска, а Хрватска је прогласила 48-часовну суспензију, пренео је АП.

Чешка је увела стриктну меру карантина за све путнике који стижу из Велике Британије и, као и Румунија, најавила скору забрану за све летове са „острва“, док је влада Шведске саопштила да ће увести“ путне рестрикције према Великој Британији“, пренео је лондонски Гардијан.

Француска влада саопштила је да је од вечерас, почевши од 23 часа, на 48 сати суспендовала друмски транспорт робе из Велике Британије према Француској.

Ван ЕУ, забрану на летове из Велике Британије увели су и Израел, Иран и Ел Салвадор, а Мароко је најавио суспензију авио саибраћаја. Такође, и Саудијска Арабија је суспендовала све међународне летове због новог типа ковида 19, саопштило је министарство унутрашњих послова, а пренео ЦНН позивајући се на националну државну агенцију.

Данас се очекује и нови хитан састанак лидера земаља чланица ЕУ због Велике Бритање, односно новог соја вируса који се појавио на истоку Енглеске.

Такође, хитан састанак кризног тела заказао је и британски премијер Борис Џонсон, на ком ће се разговарати о међународном саобраћају према и из Велике Британије.

Последња вест: И Канада, Аргентина и Чиле
Према најновојим информацијама од јутрос, и Канада ће обуставити летове из Велике Британије. Као и Аргентина и Чиле.

Забрана је ступила на снагу у 6.00 по средњеевропском времену и трајаће најмање 72 сата, пренео је ЦНН. Канадски премијер Жастин Труди је на Твитеру потврдио ову вест, рекавши да је урађено све да се заштите Канађани широм земље од новог соја вируса који кружи југоисточном Енглеском и Лондоном.

Јавна здравствена служба Канаде је саопштила да иако је потребно још података о новом типу ковида 19, „одлука да се прекину летови из Британије за комерцијалне и приватне летове важиће 72 сата“.

Министарство унутрашњих послова Аргентине саопштило је да је последњи лет пре обуставе из Велике Британије планиран за Буенос Ајрес јутрос по локалном времену, преноси Ројтерс. Путници и посада са тог лета мораће у седмодневни карантин. Власти Чилеа најавиле су да ће од уторка у поноћ наредних 14 дана улазак у земљу бити забрањен странцима без боравишта који су последњих 14 дана били у Великој Британији.