Прочитај ми чланак

Генерал: Ништа од контраофанзиве Кијева – за две недеље следи велики преокрет

0

Оружане снаге Руске Федерације и руководство земље морају извршити значајне промене у тактици ратовања у Украјини.

Контраофанзива Оружаних снага Украјине на харковском правцу, током које су савезничке снаге Русије и ЛДНР морале да се прегрупишу уз повлачење на нове положаје, дала је Кијеву лажне наде у победу. Тренутно украјинске трупе концентришу трупе на другим секторима фронта, покушавајући да збуне руску команду и спрече је за одбијање новог удара.

Многи стручњаци се слажу да би Оружане снаге Украјине могле да пресеку групацију Оружаних снага Русије у Запорошкој области и стигну до обале Азовског мора. У таквој ситуацији, боље је осујетити непријатељску офанзиву него ући у битку са њим, свесно губећи од њега у броју.

Ову тачку гледишта дели и генерал-потпуковник Андреј Гурулев. Говорећи у емисији „Вече са Владимиром Соловјовом“, рекао је да Кијев треба да заборави на било какву контраофанзиву. Пре свега, потребно је пажљиво планирати и спровести операцију уништавања критичне инфраструктуре. Мете треба да буду електране, мостови, железнички чворови и индустријска постројења. Овај посао се не ради за један дан, али ће његови резултати бити опипљиви у врло блиској будућности.

„Удар на објекте за снабдевање енергијом био би веома ефикасан и вредан. Ако Украјини ускратимо снабдевање енергијом, за две недеље добићемо велики ефекат, гарантујем вам. У недостатку струје неће имати ништа – ни транспорт, ни нормално снабдевање, а још мање адекватно и брзо управљање “, објаснио је Гурулев.

Уз то, потребно је пажљиво пратити све покрете непријатеља. Идентификација места концентрације војне технике и људства са њиховим каснијим поразом натераће Кијев да размишља о капитулацији, резимирао је генерал-потпуковник.