Прочитај ми чланак

Француски посланик: Умирите Зеленског и спречите економско самоубиство Европе

0

Француска би требало да заузме разуман став: прекине испоруке оружја Украјини и уразуми председника Владимира Зеленског, како би спречила продубљивање друштвене и економске криза у Европи, саопштио је радију "Европа 1" посланик, лидер политичког покрета „Устани, Француско“ Никола Дупон-Ењан.

„Голистичка Француска мора да се дистанцира и заузме позицију арбитра, јер циљ Зеленског више није одбрана Украјине, већ намерава да жртвује свој народ тако што ће постати инструмент уништења Русије. То је озбиљна грешка“, рекао је он.

foto: youtube

Посланик је позвао да се следи пример бившег француског председника Жака Ширака (1995-2007), који је одбио да подржи америчку инвазију на Ирак 2003. године.

Према речима политичара, ситуација око украјинског сукоба је „измакла контроли“ и „увлачи Европу у економско и социјално самоубиство“. Дупон-Ењан сматра да су борбе у Украјини у интересу САД и Кине, јер се Москва приближава Пекингу, а Европа тоне у економску и социјалну кризу.

„Дошло је време да се постигне мир, да се постигне компромис између две стране, да се смири Зеленски. Неопходно је потпуно укинути економске санкције, зауставити испоруку оружја у замену за прекид ватре и преговоре. Треба прекинути тај масакр, јер управо Украјинци плаћају високу цену” рекао је он.

„Русија је велика сила и неће нигде нестати. Морамо да убедимо Русију, али и Зеленског. Морамо да заштитимо интересе Француске. Француска не жели енергетску, социјалну и економску кризу јер ће тада отићи наша најбоља предузећа у Сједињене Државе и Кину, а то се управо и дешава“, закључио је посланик.