Прочитај ми чланак

Ердоган прети да ће се окренути Русима

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у петак да ће се Турска окренути другим земљама попут Русије ако јој САД не одобре испоруку авиона Ф-16.

Како подсећа Дифенс пост, Турска је избачена из програма замене авиона код НАТО савезника након што је купила напредни руски ракетни ПВО систем 2019. године.


Али пошто се односи Америке и Турске побољшавају, као последица руског напада на Украјину, амерички председник Џозеф Бајден у јуну је рекао Ердогану да ће подржати продају мање напредних авиона Ф-16.

То није прошло у Конгресу, чија је подршка за продају оружја неопходна, због забринутости водећих законодаваца у САД у вези са чврстом реториком Турске по питању традиционалног непријатеља Грчке.

„САД не продају једине ратне авионе на свету. УК, Француска и Русија их такође продају“, рекао је Ердоган новинарима у петак. „Могуће их је набавити и из других извора, а ти други нам шаљу сигнале“, додао је Ердоган.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!