• Почетна
  • СВЕТ
  • Ердоган: Осујетили смо заверу издајника њихових страних саучесника
Прочитај ми чланак

Ердоган: Осујетили смо заверу издајника њихових страних саучесника

0

tur1_lkjz(Факти)
Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је победу над антивладиним демонстрантима, након што их је полиција склонила из истанбулског Парка Гези и ухапсила више десетина демонстраната, у циљу сузбијања немира који су трајали скоро три седмице.

После сукоба изазваних протеривањем демонстраната из парка Гези, опозиционе снаге су покушале да се прегрупишу и полиција је од тада водила само спорадичне борбе с мањим групама демонстраната широм земље.

Преко ноћи, полиција у престоници Анкари је на кратко бацила сузавац и користила водене топове против демонстраната који су бацали каменице и крили се иза импровизованих барикада, а није било извештаја о неким другим сукобима.

С обзиром на то да су протести изгубили на интензитету, Ердоган је рекао да је пребродио кризу, виђену као највећи изазов до сада његовој десет година дугој владавини.

„Наша демократија је поново стављена на пробу и из тога смо изашли победнички”, рекао је премијер члановима своје владајуће партије Правде и развоја (АКП), добивши громке аплаузе.

„Народ и влада АКП су онемогућили заверу… коју су планирале издајице и њихови страни саучесници”, рекао је Ердоган, убеђен да је олуја прошла и да неће бити поновних протеста.

Ердоган је упозорио да од сада „нећемо имати никакву толеранцију према људима или организацијама које спроводе насиље”.

Турски премијер је претрпио велике критике због начина на који се поставио према демонстрантима, с САД и други западни савезници оштро су осудили употребе прекомерне силе према демонстрантима.

Премијер ја казао да је полиција „успешно положила испит демократије” одговоривши на нереде, и најавио је да ће повећати моћ полиције. Његови коментари уследили су након што је полиција претресла домове широм земље и привела више од 100 демонстраната.

Од почетка избијања сукоба повређено је скоро 7.500 људи.

Турски европски савезници осудили су Ердоганове поступке током кризе и више пута га позвали да поштује право демонстраната позивајући да прекине са прекомерном употребом силе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је шокирана полицијским насиљем, док је министар спољних послова Гвидо Вестервеле изјавио да Турска, дугогодишња нада Европске уније, „шаље погрешну поруку” Европи.

Парк Гези је тренутно затворен и обезбеђује га полиција, која је забранила окупљање демонстраната и на оближњем Тргу Таксим.