Прочитај ми чланак

Експерт УН-а каже да је ситуација на Хаитију достигла „апокалиптични“ ниво

0

Експерт УН-а за људска права на Хаитију упозорио је да је Хаити постао затвор на отвореном, а апоколиптично насиље га разара.

Посматрач за људска права Вилијам О’Нил рекао је да се услови на Хаитију убрзано крец́у ка томе да постану „као Сомалија у најгорим временима“ након што је злочиначка побуна раселила десетине хиљада људи и у великој мери одсекла њен главни град од света.

О’Нил је раније ове недеље рекао Савету УН за људска права: „Понестаје ми речи, искрено, у овом тренутку…. Апокалиптично је, то је као крај времена“

Он је додао да главни град Порт-о-Пренс пати од „нивоа интензитета и окрутности у насиљу који је једноставно без преседана у мом искуству на Хаитију“.

Карипска нација је у насиљу и хаосу без преседана откако су банде заузеле вец́и део престонице прошлог месеца.

РТ извештава: Здравствене и друге јавне службе разбијене су насиљем банди, а школе, болнице, банке и друге институције су изложене честим нападима. Међународни аеродром је затворен од прошлог месеца, а банде контролишу приступ свим главним путевима у главном граду и ван њега, рекао је О’Нил. Банде су наплац́ивале накнаде за свако возило и особу која се крец́е кроз области које контролишу, додао је он.

Побуна банди почела је 29. фебруара, присиљавајуц́и премијера Ариела Хенрија да поднесе оставку док се склонио на америчку територију Порторика. Хаити, који није имао председника откако је Јовенел Моисе убијен 2021. године, тренутно нема изабраних лидера. Формира се прелазни савет за формирање нове владе.

О’Нил је раније радио у хуманитарним кризама у земљама као што су Руанда, Сијера Леоне, Босна и Непал. „Овде, мислим да је оно што је другачије то што је држава практично одсутна“, рекао је он. „Не постоји држава, а то је скоро као Хобсов свет где је заиста опстанак само најспособнијих… и нажалост, најспособније су тренутно банде.

Хиљаде људи побегло је из Порт-о-Пренса последњих недеља. Банде вец́ контролишу око 90 одсто града, а ако појачају насиље у другим деловима земље, могле би да изазову масовни егзодус избеглица у САД и Доминиканску Републику, упозорио је О’Нил.

Експерт за људска права се пожалио да Вашингтон није омео шверц оружја произведеног у САД на Хаити. „Зачуђен сам што не можете да унесете храну или лекове на Хаити, али и даље добијате оружје и метке“, рекао је он. „Не могу да верујем да моја влада не може да прегледа оне чамце који полазе из реке Мајами и да извуче сваку пушку и метак јер Хаити не производи оружје или метке. Додао је: „Ако банде немају своје оружје или метке, губе сву своју моц́.