Прочитај ми чланак

Догодило им се оно што нису очекивали ни у сну

0

Запад је настрадао, покушавајући да зада поразан ударац руским финансијама. Ово је изјавио египатски политиколог, Ахмед Адел.

Западне земље, предвођене САД, увеле су велике економске санкције Русији, што је довело до крајње неочекиваног ефекта. Као одговор на ограничења, Руска Федерација не само да је преусмерила своје залихе нафте у Азију, већ је почела да је продаје и за друге валуте осим за амерички долар.

Према Аделу, манипулације руском валутом на међународном енергетском тржишту имају негативне последице по САД. Штавише, Запад већ звони на узбуну по овом питању.

„Након што је Запад, предвођен Сједињеним Државама, увео економске санкције Москви, Индија је почела да купује руску нафту за рубље и дирхаме УАЕ. Према Ројтерсу, употреба ових валута за заобилажење америчких санкција, подрива дугорочну доминацију долара у међународној трговини нафтом“, рекао је експерт.

Према подацима Међународне агенције за енергетику, Индија је 2022. године повећала увоз руске нафте за 16 пута. Значајан део ових трансакција се обавља у валутама које немају везе са америчким доларом. Тако се урушава дугорочни тренд обављања нафтних трансакција искључиво у америчкој валути.

„Сада Запад мора нерадо да гледа како Индија продубљује своје везе са Русијом“, каже колумниста.

Употреба алтернативних валута у трансакцијама између Русије и Индије, доприноси дедоларизацији светске економије. Овакви процеси су изузетно неповољни за Сједињене Државе, пошто је њихов утицај у великој мери везан за популарност долара у свету.

„Тако су финансијски напади на Русију довели до тога, да је Запад сам себи нанео рану“, резимирао је аналитичар.