ДИРЕКТОР СЗО: Успорава се ширење вируса у Европи

0

Постоје "охрабрујући знаци" успоравања ширења новог коронавируса на европском континенту иако је и даље ситуација озбиљна, рекао је директор огранка Светске здравствене организације за Европу.

„Иако је ситуација и даље забрињавајућа, почињемо да видимо охрабрујуће знаке“, рекао је Ханс Клуге на конференцији за новинаре емитоване онлајн из Копенхагена.

Он је рекао да је у Италији, где је највеће жариште болести КОВИД-19 у региону, стопа заражених незнатно нижа мада је и сувише рано да се каже да је пандемија достигла свој врхунац у тој земљи.

СЗО Европа, који обухвата 53 земље од Атлантика до Пацифика, према својим званичним подацима, наводи да има 220.000 заражених и 11.987 умрлих од коронавируса у том региону.

Око 60 одсто заражених и 70 одсто умрлих регистрованих у свету долази из тог региона, рекао је Клуге.

Он је, међутим, поздравио мере без преседана предузете да се успори и прекине пренос вируса које, како је рекао, чине да се добије у времену и смањи притисак на здравствене системе земаља.

“Тачни утицај тих мера које имају високу економску и социјалну цену још остаје да се утврди”, рекао је он.

Владе и становништво треба да буду свесни „нове реалности“ створене пандемијом и да се припреме да ће то бити дугорочно.

„То неће бити спринт него маратон“, рекао је Клуге.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!