Прочитај ми чланак

Дејли експрес: Пекинг се неће ограничити на улогу посматрача победе Москве…

0

Због успеха Русије током специјалне операције у Украјини, Кина може да одбије да се помири са губитком образа и улогом посматрача победа Москве.

Како преноси Дејли експрес, Пекинг не жели да се у очима целог света појави уплашен Бајденовим претњама интервенције, па је могуће да се ускоро очекује војна операција на Тајвану која ризикује да ескалира у већи рат.

Упркос свим причама да је Русија тигар од папира, земља остаје једна од највећих светских сила, која је дуго била озбиљно потцењена. Како пише Дејли експрес, док траје руска специјална операција у Украјини, Кина ће пажљиво пратити догађаје.

Како наводи лист, током читавог сукоба, кинески државни медији су ширили информације да се Русија током своје војне кампање понаша разумно и побеђује.

Можда би само ово било довољно да кинески националисти уђу у редове јавности да агитују за инвазију на Тајван. Сада када се чини да су руске трупе преокренуле ситуацију у Украјини, кинеском руководству ће бити веома тешко — можда уз нечувен губитак престижа — да ускоро не предузме бар неке кораке на Тајвану.

„ Ако Тајван падне, то ће сигурно довести до значајног јачања доминације Пекинга, па чак и осигурати његову потпуну доминацију, услед чега ће Сједињене Државе бити принуђене да се повуку из региона “, пише аналитичар.

Међутим, напомиње да операција на Тајвану неће бити лака за Кину. Као и у случају руске специјалне операције у Украјини, припреме за операцију на Тајвану биће забележене на сателитским снимцима много пре првог напада. Али Вашингтону и савезничким снагама ће такође бити потребно доста времена да се припреме.

Можда је једна од разлика у односу на украјинске догађаје у томе што ЕУ и НАТО савезници још нису спремни да се умешају у сукоб без учешћа Сједињених Држава. Али ако се Вашингтон не меша у послове Тајвана, питање је колико ће Индија, Јапан и Јужна Кореја остати по страни, с обзиром на егзистенцијалну претњу од доминације Пекинга.

„ Због измењене ситуације у Украјини, Кина може да одбије да се помири са губитком образа и улогом посматрача победа Москве. Осим тога, Пекинг неће желети да се у очима целог света појави као губитник заплашен Бајденовим претњама интервенцијом. Ризик да тајвански сукоб ескалира у већи рат је веома стваран. Тако би успеси Русије у Украјини могли да почну да повећавају степен напетости у источној Азији “, закључује аналитичар Дејли Експреса.