Прочитај ми чланак

ДАН ПОСЛЕ: Познат узрок стравичних експлозија – број жртава постао троцифрен ВИДЕО

0

Бејрут -- У близини луке у Бејруту, најнасељенијем делу града, одјекнула је снажна експлозија.

Према последњим подацима погинуло је више од 100 људи, а повређено више од 4.000.

„То што се десило није екплозија пиротехнике, већ неких других експлозивних средстава која су складиштена дужи временски период“, рекао је Ибрахим.

Ускладиштених 2.750 тона амонијум нитрата експлодирало је у уторак у луци Бејрута, проузрокујући невиђену смрт и штету у главном граду Либана, објавио је премијер Хассан Диаб.

„Неприхватљиво је да се товар амонијум нитрата, процењен на 2.750 тона, шест година налази у складишту, без икаквог надзора“, изјавио је на хитном ноћашњем састанку Врховног савета одбране.

„То је неприхватљиво и о том питању не можемо ћутати“, додао је, како је новинарима пренео његов портпарол.

Амонијум нитрат је вештачко ђубриво и такође компонента експлозива.

„Нећемо стати док не нађемо особу одговорну за то што се догодило“, обећао је премијер.

Врховни савет одбране „препоручио је“ Влади да прогласи „ванредно стање“ од две седмице у Бејруту. Током тог периода, „врховна војна власт ће имати сва овлашћења у питањима безбедности“, наводи се у саопштењу са седнице Врховног савета одбране.

Либанска телевизија „ЛБЦ интернешенал“ касније је објавила да је у луци експлодирало 2.700 тона калијум нитрата (шалитре), преноси Спутњик.

„За време заваривања отвора кроз које би криминалци могли да изврше крађу, дошло је до детонације терета ускладиштеног у луци са 2.700 тона калијум нитрата – шалитре“, пренела је телевизија прелиминарне налазе полиције.

Арапски медији јавили су да су у страховитој експлозији такође повређене супруга и ћерка либанског премијера Хасана Диаба.

Према речима министра здравља Хасана Хамида, болнице су препуне повређених, тако да ће хотели у центру Бејрута примити пацијенте којима није потребна операција.

Део града у којем се догодила експлозија је разорен, а велики број зграда је тешко оштећен.

Експлозија је била равна земљотресу јачине 3,5 степени, према немачком геонаучном центру ГФЗ, а чуо се и осетио даље до Кипра, више од 200 километара широм Средоземља, преноси АП.

Снажне сигнале од експлозије у Бејруту детектовале су и станице Мађународног система за надзора спровођења Споразума о забрани нуклеарних тестова у Тунису и Немачкој.

Узрок експлозије још није познат, али првобитни извештаји сугерисали су да је велики пожар кренуо у складишту у луци и да је потом дошло да разорне експлозије, уз огроман облак прашине и дима налик атомској печурци који се брзо раширио градом.

Абас Ибрахим, шеф либанске Државне безбедности, рекао је претходно да је експлозија можда проузрокована високо експлозивним материјалом који је заплењен с брода пре неког времена и ускладиштен у луци.

Повређено и особље немачке амбасаде

Тај део града је разорен, велики број зграда је тешко оштећен.

Експлозија је била равна земљотресу јачине 3,5 степени, према немачком геонаучном центру ГФЗ, а чуо се и осетио даље до Кипра, више од 200 километара широм Средоземља, преноси АП.

Болнички капацитети су брзо попуњени, а повређене и даље довозе.

Страхује се да би биланс могао да буде још трагичнији, јер је много људи остало заробљено у рушевинама околних зграда, а услед великог прилива повређених, болнице су приморане да лакше случајеве смештају на оближње паркинге.

Експлозије су изазвале огромну материјалну штету, читаво лучко подручје је сравњено, а удар је био толико снажан да се осетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

Повређено и особље немачке амбасаде, која се налази у близини луке, а америчка амбасада издала је упозорење својим грађанима да се информишу о развоју догађаја.

Такође, наводе да извештаји говоре о великој количини отровних гасова у ваздуху на месту експлозије због чега се препоручује ношење маске и боравак у затвореном.

„Много људи се воде као нестали, њихови рођаци трагају за њима, али је потрага отежана јер нема струје“, рекао је министар здравља Хамад Хасан.