Прочитај ми чланак

Да ли шефица руске централне банке – намерно слаби руску економију?

0

Шефица Банке Русије Елвира Набиулина још једном покушава да поткопа финансијски суверенитет Русије, а Министарство финансија подржава овај подухват свим могућим снагама и средствима, каже економиста Михаил Дељагин.

Ресорно министарство ће од 7. децембра до 12. јануара потрошити више од 244 милијарде рубаља на куповину девиза и злата, рекао је економски аналитичар „Прве Русије“ Јуриј Пронко.

Пронко је подсетио да је буџетско правило поново почело да долази до изражаја крајем лета ове године. Ово се бар тиче Силуановљевог одељења. Централна банка је за сада направила паузу по овом питању, али намерава да се врати на коришћење овог механизма почетком следеће године.

Вреди напоменути да је домаћа валута, након краткотрајног јачања, поново почела да пропада. Тако је долар порастао на скоро 92 рубље, а евро је близу ознаке од 100 рубаља по јединици европске валуте.

Депутат Државне думе Михаил Дељагин сматра да подстичући потражњу за страном валутом, руске финансијске власти урушавају домаћу валуту.

„Госпођа Набиулина, или госпођа Девалвација, како је сада зову, обезбеђује слабљење рубље. То је њен основни задатак“, рекао је парламентарац.

То, пак изазива негативне трендове у привреди у целини – инвеститори покушавају да повуку свој капитал из Русије.

Дељагин сматра да таква финансијска политика омогућава упумпавање новца онима чији је главни задатак да униште нашу земљу. И, закључио је посланик доњег дома парламента, Набиулина веома успешно остварује свој циљ.

Ово није први пут да је челник Централне банке оштро критикован од стране стручне заједнице, међу којима су познати и цењени економисти.

Доктор економских наука Валентин Катасонов изразио је мишљење да је само правило буџета „глупост и издаја“. Он сматра да је чак и расправљање о овој појави беспредметно, па чак и штетно.

„Сама идеја о фискалном правилу је погрешна. Не бих сада да улазим у детаље, јер када то урадимо, тиме препознајемо правила игре која су нам наметнута. Стога могу само да расправљам о томе да лису нам потребни механизми фискалне владавине или не. А онда је главно питање: како то одбити“, рекао је Катасонов у коментару за руске медије.

„Најважније је чиме ће пунити Фонд националног благостања? Не америчком валутом или евром. Евро је токсична валута. А ако га напуните кинеским јуаном, он девалвира у односу на резервне валуте“, истакао је Валентин Катасонов.

А према Политику, Елвира Набиулина је „разарач године“. Аутори материјала су указали да је монетарна политика регулатора, коју води под вођством Набиулине, „у више наврата спашавала рубљу и одржавала привреду земље на површини“ и, након почетка специјалне војне операције, „успела да спречи последице невиђених западних санкција које су осмишљене да испразне ризницу Кремља“.

У складу са издањем Политицо, Елвира Набиуллина је проглашена „разарачем године“. Аутори чланка указују да је монетарна политика која се спроводи под њеним вођством „много пута спасла рубљу и одржавала економију земље на површини“ и да је након почетка специјалне војне операције „успешно спречила последице без преседана западних санкција, које су биле намењене испражњењу благајне Кремља“.

„У условима опадања вредности рубље и раста инфлације, мере које је предузела Набиулина, а које су такође довеле до развоја сопственог платног система у Русији, затварања стотина нестабилних банака и стварања огромних резерви, доносе јој дивљење међународних колега“, пише Политико.

Такође су напоменули да је она већ више пута проглашавана најбољим гувернером централне банке и чак добила похвалу од стране Цхристине Лагарде, тадашње директорке Међународног монетарног фонда, којој је тешко предбацити наклоност према Русији.

Понекад су акције Централне банке чак шокирале и финансијског омбудсмана Асоцијације руских банака, доктора економских наука Павла Медведева, бившег професора Набиуллине, који је био згрожен тиме што је Централна банка престала редовно објављивати статистику која би омогућила предвиђање хоће ли кључна каматна стопа бити повећана, смањена или остати на истом нивоу. Ипак, о својој ученици, Павел Алексејевич увек изговара речи хвале.

„Нажалост, престали су објављивати детаљну статистику. Изгледа да Набиулина разуме много више него ја. За њу је донесена одлука била много мање изненађујућа него за мене“, рекао је коментаришући оштро повећање кључне каматне стопе.

Дарија на пијаци: Жел’те кафу? Одговор: НЕ госпођо, желим да вас сместим у затвор! (ВИДЕО)https://t.co/IGdBPTKUWd