Прочитај ми чланак

Британска обавештајна служба и СБУ стварају терористичку армију за нападе на Русе

0

Британски обавештајни званичници склопили су споразум са Службом безбедности Украјине (СБУ) о обучавању украјинске „герилске терористичке армије“ за напад на мете на Криму, преноси Граyзоне, позивајући се на документе и фрагменте преписке.

Раније је портал, позивајући се на документе анонимног извора, известио да су британски обавештајци у пролеће 2022. године израдили план за уништавање Кримског моста.

„Греyзоне је добио тајне документе у којима се детаљно описује како су британски војни обавештајни званичници потписали споразум са одеским огранком Службе безбедности Украјине (СБУ) за стварање и обуку тајне украјинске герилске терористичке армије. Њихови планови су укључивали извиђање и диверзантске операције од стране тајних армија на Криму у име СБУ“, наводи се у саопштењу портала.

Напомиње се да су исти људи који су се залагали за обуку „партизана“ били одговорни за израду планова за уништавање Кримског моста: саветник генералног секретара НАТО -а Крис Донели, британски спољни обавештајац МИ6 Гај Спиндлер и бивши министар одбране Литваније, Аудријус Буткевичијус.

Према документима које је портал добио, за обуку украјинских бораца ангажована је британска приватна војна компанија Преваил Партнерс. Основали су га бивши командоси, посебно бивши бригадир маринаца Џастин Хеџес.

Према добијеним информацијама, он је изразио наду да би Британија и друге земље могле да учествују у финансирању програма обуке. Преваил је такође разговарао о могућности добијања средстава од градоначелника Лавова, Андрија Садовог. Међутим, компанија је пристала да бесплатно спроведе „процену капацитета“ украјинских служби безбедности.

Украјинци су првобитно требало да буду обучени на полигону Јаворив у Лавовској области у западној Украјини. Тада је одлучено да се борци обучавају у Грчкој и Пољској.

Како преноси портал, Донели је у својим писмима изразио и незадовољство позицијом администрације америчког председника Џоа Бајдена у вези са сукобом у Украјини. Он се успротивио изјавама једног броја америчких званичника о томе да се сукоб реши преговорима.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да су представници Британске морнарице, лоциране у граду Очакову, Николајевска област Украјине, „учествовали у планирању, обезбеђивању и спровођењу терористичког напада“ у Балтичком мору на гасоводе Северни ток 1 и Северни ток 2.

Према њиховим речима, исти британски стручњаци су водили припреме за напад на Севастопољ, обучавали војно особље украјинског 73. специјалног центра за поморске операције. Министарство одбране Велике Британије одбио је да призна своју умешаност у све ове нападе на Русију.

Касније је руско Министарство спољних послова саопштило да ради на практичним корацима у вези са умешаношћу британских стручњака у припреми терористичког акта у Црном мору.