Прочитај ми чланак

Борељ: Русија – бензинска пумпа с нуклеарном; Захарова: Јел си ти мушко или женско

0

El Pais рекао да је Кина светски геополитички играч, а Русија „економски патуљак“

Русија је економски патуљак који подсећа на бензинску пумпу чији власник има атомску бомбу, рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ шпанском листу El Pais.

Према његовим речима, Кина је прави геополитички играч на светској сцени, док је Русија само „економски патуљак“.

Раније је Борељ говорио да је „Европа цветна башта, а да је све остало „џунгла, према којој се, генерално, мора поступати у складу са тим“.

Лоптицу му је одмах вратила портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова, поручивши и Борељу и онима који су иза њега:

„Прво, онима који не могу да утврде да ли су мушкарци или жене било би боље да ћуте до коначне самоидентификације. Друго, ЕУ је банкротирала јер је престала да се напаја висококвалитетним горивом у оквиру својих могућности, а Русија наставља да тргује својим горивом, док европски бизнис бежи у иностранство. Треће, што се тиче нуклеарног оружја, има га само једна земља ЕУ. Остале нису могле да га произведу. Те земље немају чиме да се поносе. Дакле, све што је рекао Борељ – провалило је из њега из зависти и беспомоћности“.

Претходно је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров оценио да политика коју заступа Борељ „нема перспективу“.

Директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин изјавио је да је „непријатно, а понекад чак и застрашујуће да физички и духовно здрав човек – због изопачености које су у њој завладале – дође у Европу“.