Прочитај ми чланак

„Блумберг“: Шест разлога који рецесију у САД чине неизбежном

0

Скок цена сирове нафте, које су порасле за 25 скоро долара, што погађа свако домаћинство, један је од неколико поузданих показатеља да ће доћи до рецесије

Година у којој је инфлација била ниска, у којој је радних места било довољно, и у којој су потрошачи наставили да троше, оснажила је уверење да ће америчка економија избећи рецесију, пише „Блумберг“.

Међутим, постоје знаци који рецесију чине неизбежном, попут штрајка у аутомобилској индустрији, све мање штедње и растућих цена нафте, који, већ крајем ове године, рецесију у САД чине извесном.

Када сви очекују „меко слетање“, треба се припремити за „тврдо приземљење“. То је лекција новије економске историје. Заправо, већ постоје алармантни знакови који најављују рецесију у САД. Тако је током протекле четири деценије било пре сваке кризе.

Прогнозе такозваног меког слетања увек претходе рецесији. „Највероватнији исход је да ће економија кренути ка ‘меком слетању'“, предвиђала је у октобру 2007. тадашња председница ФЕД-а Сан Франциска Џенет Јелен. То је било само два месеца пре него што је почела највећа криза у САД у скоријој историји. Јеленова није била усамљена у свом оптимизму.

Пад је на видику

Зашто је економистима тешко да предвиде рецесију? Обично се претпоставља да ће се постојеће тенденције наставити, а то је линеарни процес. Рецесије су, међутим, нелинеарни догађаји.

Један од примера је незапосленост, што је кључно за здравље привреде. Најновија прогноза ФЕД-а је да ће стопа незапослености порасти са 3,8 одсто у 2023, на 4,1 одсто у 2024. години.

Оптимисти, који предвиђају „меко слетање“, истичу да су акције ове године стајале добро. Међутим, за делове привреде који су битни за изазивање рецесије, што се пре свега односи на тржиште рада, заостајање је дуже и обично траје од 18 до 24 месеца.

То значи да се цена повећања каматних стопа ФЕД-а, које износе 525 базних поена од почетка 2022, неће осетити барем до краја ове године, или све до почетка 2024. Још је прерано да кажемо да је америчка економија пребродила олују. Осим тога, ФЕД је у својим најновијим пројекцијама наговестио још једно повећање каматних стопа.

Укратко, када погледамо показатеље, пад је већ на видику. Међу алармантним знацима упозорења су штрајкови у аутомобилској индустрији, који су се у петак проширили на три велике америчке аутомобилске компаније, и сада обухвата 25.000 радника.

Један од разлога за рецесију су и студентски кредити. Милиони Американаца ће овог месеца поново почети да отплаћују студентске кредите, након што је истекло замрзавање због пандемије.

Пораст цена сирове нафте, који погађа свако домаћинство, један је од неколико поузданих показатеља да ће доћи до рецесије. Цене нафте су, са најнижих вредности током лета, скочиле за скоро 25 долара, на 95 долара по барелу.

У септембру, принос на 10-годишње државне обвезнице порастао је на 16-годишњи максимум. Виши трошкови задуживања довели су до пада тржишта акција, што угрожава стамбени сектор.

„Остатак света“ могао би да повуче САД на дно. Кина се носи са кризом некретнина, док се у еврозони позајмљивање се смањује бржим темпом него криза државног дуга, што је знак поуздан стагнације.

Када је реч о блокирању рачуна владе, „Блумберг“ процењује да свака седмица одузима око 0,2 процентна поена годишњег раста БДП-а.

У сржи аргумената за „меко слетање“ је потрошња домаћинстава. Нажалост, историја показује да то није добар показатељ рецесије, јер амерички потрошачи настављају да трше докле год могу.

Нема разлога за оптимизам

Штедња коју су Американци прикупили током пандемије већ се истопила. ФЕД Сан Франциска је израчунао да су се ово десило крајем септембра. Како показују процене, најсиромашнијих 80 одсто становништва сада има мање готовине него пре епидемије ковида 19.

Прошлог лета филмови о Барби и Опенхајмеру, као и распродате концертне турнеје Бијонсе и Тејлор Свифт додале су невероватних 8,5 милијарди долара БДП-у. И то личи на опроштај. Сада су концерти завршени.

Економисте су протеклих неколико година научиле лекцију из скромности. Суочени са сеизмичким шоковима, од пандемије до сукоба у Украјини, модели предвиђања који су функционисали у добрим временима сасвим су промашили циљ.

Све то даје додатне разлоге за опрез. „Меко слетање“ остаје могуће. Али, да ли је то највероватнији исход? С обзиром да се САД суочавају са комбинованим утицајем повећања каматних стопа ФЕД-а, штрајковима у аутомобилској индустрији, отплатама студентских кредита, као и високим ценама нафте, више не изгледа тако.