Прочитај ми чланак

Блумберг: Кина зауставља кључне испоруке енергената ЕУ

0

Кина је поручила својим државним увозницима гаса да престану да препродају течни природни гас (ТНГ) страним купцима, јер влада има за циљ да обезбеди сопствене снабдевање нације за зимску грејну сезону, пренео је Блумберг.

Извори који су упућени у ову тему, наводе да је Национална комисија за развој и реформу затражила од PetroChina, Sinopek и CNOOC да сачувају зимске залихе за домаћу употребу.

Домаћа потражња за енергијом у Кини је опала последњих месеци, што је навело Пекинг да препродаје вишак гаса на глобалном тржишту. Међу главним купцима су били Европа, Јапан и Јужна Кореја.

„Кина има велике уговоре о куповини ТНГ-а са извозницима као што су САД, па су трговци из те азијске државе преусмеравали део испорука у Европу ове године због слабе потражње код куће“, наводи њујоршка агенција.

Подаци показују да је испорука гаса из Русије у Европу пала са 40 на девет посто, док је увоз ТНГ-а у Европску унију порастао за 60 процената у односу на претходну годину, упркос томе што је много скупљи од испорука гасоводом.

Међутим, тренутне прогнозе о малом дефициту у снабдевању гасом вероватно су подстакле Пекинг на овај потез, пошто је влада обећала да ће ове зиме одржавати куће топлим. Председник Си Ђинпинг се, такође, у недељу осврнуо на питања енергетске безбедности током свог двочасовног говора.

Намера Кине да обезбеди домаћу снабдевеност гасом могла би да исцрпи пошиљке у Европу и да погорша енергетску кризу у региону ове зиме, оцењује Блумберг.