Прочитај ми чланак

Блумберг: Европу само корак дели од потпуне катастрофе …

0

Само неколико степени Целзијуса дели Европу од нестанка електричне енергије. О томе пише Хавијер Блас, аналитичар Блумберга.

Према речима аутора, Европом се шире вести да су најгори дани енергетске кризе прошли. Да, цене природног гаса су пале са 350 на 135 евра по МWх. Европа је успела да напуни своја складишта гаса, а ова јесен је била прилично топла.

Међутим, цене гаса и струје су и даље високе у поређењу са досадашњим показатељима. И после снижења цена, гас је сада седам пута скупљи него у периоду од 2000-2020, док је струја 10 пута скупља. Међутим, главни проблем је што се не зна колико дуго ће цене остати високе. У исто време долазе мразеви и мирни дани који су непогодни за производњу енергије ветра.

„Проблем је у томе што су енергетска тржишта толико тесна да само неколико степени Целзијуса или неколико дана без ветра дели Европу, суочену са нестанком струје од тога да има довољно енергије да преживи зиму“, упозорава аутор.

И даље постоји значајан ризик да ће се од потрошача тражити да смање потражњу. Вероватноћа локалних искључења остаје велика, посебно за Француску, Финску, Ирску и Шведску. Широм Европе ветрови су скоро утихнули, приморавајући мреже да се више ослањају на електране на гас, а у Немачкој на угаљ.

Да се ово није догодило, француска нуклеарна индустрија би се појачала, извозећи струју за све. Али Француска је увезла много електричне енергије јер су многи њени реактори стављени из употребе ради поправке, што је додатно утицало на тржиште.

„Од сада, страшни сценарио је оно што стручњаци за енергетику у Немачкој називају Дункелфлауте, што буквално значи суморна депресија, период са мало соларне енергије и енергије ветра и великом потражњом због ниских температура. Ако се Дункелфлауте појави у Европи – а неки трговци и метеоролози верују да је вероватноћа да ће се појавити ове или следеће недеље – регион ће бити у невољи „, наводи се у чланку.

Поред тога, субвенције које су владе дале становништву и предузећима резултираће већим порезима у будућности, рекао је Блас. По мишљењу аналитичара, Европљани не би требало да се опуштају након вести да су цене гаса благо пале и да су складишта пуна. Зима тек почиње, а реалност је да су трошкови горива и даље изузетно високи, континент зависи од временских прилика, трошкови субвенција расту неодрживим темпом, а компаније упозоравају на деиндустријализацију.