Прочитај ми чланак

Блумберг: Британце чека још већа криза, следи нови скок цена

0

Потрошачи у Великој Британији су позвани да се припреме за погоршање инфлације, јер растући трошкови присиљавају трговце на мало да наставе да подизањем цена.

Суморно упозорење стигло је у истраживању британског малопродајног конзорцијума, у којем се наводи да цене свеже хране сада расту најбржим темпом у последњих десет година.

Налази доприносе забринутости око утицаја које криза трошкова живота има на најсиромашнија домаћинства, која троше скоро сав свој приход на храну, енергију и друге основне потрепштине. Гувернер Банке Енглеске Andrew Bailey рекао је да би скок цена хране могла имати “апокалиптичне” последице .

Кризу је погоршао рат у Украјини, који је створио несташицу кључних инпута као што су пшеница, ђубриво и сточна храна. С обзиром на то да ће домаћи рачуни за енергију поново порасти у октобру, влада је најавила милијарде фунти додатне подршке како би помогла домаћинствима да преброде трошкове животне трагедије.

Свеукупна инфлација цена у трговинама достигла је 11-годишњи максимум од 2,8% без тренутног олакшања за породице под тешким притиском, наводи се у извештају БРЦ-а објављеном у среду.