Прочитај ми чланак

Бивши украјински премијер: Украјина је банкротирала

0

Земља је у дубокој економској кризи, самим тим што није у стању да самостално пуни свој буџет, каже Николај Азаров

„Криза у Украјини је почела давно, а банкрот Украјине је већ забележен. Он се манифестује кроз то што земља није у стању да самостално пуни свој буџет. Три четвртине буџета Украјине су позајмљена или грант средства“, казао је Азаров за „Вести ФМ“.

Азаров је као пример навео да су плате у октобру зависиле од тога да ли ће Европска унија благовремено послати обећану помоћ у износу од милијарду и по евра.

„Када су добили ту помоћ, украјинске власти су само радосно трчале около и пљескале рукама. То је прави банкрот“, закључио је Азаров.

У 2022. међународна буџетска помоћ Украјини износила је 32,3 милијарде долара, од чега САД – 11,99 милијарди долара, ЕУ – 7,96 милијарди долара, ММФ – 2,69 милијарди долара, Канада – 1,89 милијарди долара.

Народна банка Украјине је у новембру погоршала своја очекивања за консолидовани буџетски дефицит земље на крају 2023. године: сада очекује да ће он бити на нивоу од 20,4 одсто БДП-а уместо 19,8 одсто.

Украјински премијер Денис Шмигал раније је изјавио да Кијев очекује да добије финансијску помоћ у износу више од 30 милијарди долара од ЕУ, САД и ММФ-а, као и савезничких држава, за покриће дефицита државног буџета земље.