Прочитај ми чланак

Бил Гејтс- ЕУ има све мање пара због Украјине

0

Цена украјинског сукоба празни резерве помоћи богатих европских земаља и подрива њихову способност да испуне развојне циљеве УН, рекао је Бил Гејтс.

„Рат у Украјини оптерећује њихове буџете трошковима одбране, избеглицама, субвенцијама за струју и трошковима доставе“, рекао је “филантроп” милијардер за Фајненшел тајмс у интервјуу објављеном у уторак.

Гејтс је дао изјаву за новине док је добротворна фондација коју он и његова бивша супруга Мелинда воде објавила извештај у којем је детаљно описано како је програм Циљева одрживог развоја УН на путу да не испуни ниједан од својих циљева за 2030.

Агенда је усвојена 2015. године и поставила је циљеве у 17 области као што су борба против сиромаштва, глади, промовисање образовања и равноправности и очување природних ресурса. На пола пута, способност човечанства да их оствари доведена је у питање неочекиваним кризама попут пандемије Цовид-19 и непријатељстава у Јемену и Украјини, наводи се у недавно објављеном извештају.

У интервјуу за ФТ, Гејтс је рекао да верује да је ситуација у Украјини имала већи утицај на спремност Европе да спонзорише агенду него штета коју је проузроковао Цовид-19.

Европске нације су се обавезале да ће послати војну и финансијску помоћ Украјини како би могла да се бори против Русије. Такође су одлучили да одвоје своје економије од руских ресурса и тржишта, што је изазвало пораст инфлације и довело индустрије у опасност због повећаних трошкова производње. Гејтс је позвао богате европске нације да пронађу новац за ствари попут борбе против дечије парализе и маларије у сиромашнијим деловима света упркос проблемима са којима се суочавају.

У извештају Гејтс фондације украјинска криза се помиње као главни изазов углавном у контексту улоге коју су и Украјина и Русија имале у снабдевању житарицама на глобалном тржишту хране.

Непријатељства су месецима пореметила украјинске поморске испоруке. Кијев је тврдио да је Русија учинила поморски саобраћај кроз Црно море небезбедним, док Москва каже да је крива Украјина, јер је поставила морске мине у близини својих лука и не дозвољава бродовима да напусте луку.

Ситуација је наизглед решена споразумом којим је посредовала Турска крајем јула, и којим је успостављен механизам инспекције и безбедног пролаза за бродове који улазе и излазе из Украјине. Москва је истакла да је за више од месец дана поновног саобраћаја већина пошиљки украјинског жита ишла у ЕУ, а не у угрожене, сиромашније земље.

Способност Русије да извози жито поткопана је кампањом санкција коју предводе САД, која је забранила бродовима који су превозили руску робу да користе одређене услуге. УН, које су потписале споразум о житу, обећале су да ће искористити свој утицај како би се санкције укинуле, али према Москви, до сада није постигнут никакав напредак по том питању.