Прочитај ми чланак

Белоруски КГБ открио одакле лете дронови до циљева у Русији

0

Служба безбедности Украјине (СБУ) регрутује агенте у Белорусији који за мали новац пристају да оду у Смоленску област, преузму тамо сакривене беспилотне летелице, превезу их на лансирне позиције и покрену их. О томе је говорио ухапшени криминалац Јевгениј Грук у Белорусији, чије је испитивање уживо емитовао канал ОНТ.

Агенти СБУ су контактирали Грука преко Телеграм канала који је пратио. Два месеца су га проводили кроз ланац наводних пријатеља и познаника пре него што су му дали конкретни задатак.

„Тражили су да одем у Русију после Нове године. Рекли су: зависи колико желиш да зарадиш. Можеш прошетати, сликати неку територију, послати фотографије. Ако желиш више новца, онда треба да одем и надгледам неке војнике и пренесем им координате или нешто ставим испод аутомобила.

Морао сам да уђем на територију Смоленска и поставим на одређеном месту тамо негде закопану беспилотну летелицу. Извадио сам је, затим је пренео на друго место, поставио је горе“, рекао је Грук.

„Услугу“ покретања беспилотне летелице СБУ оцењује на 2-3 хиљаде долара. Грук је извршавао лакши задатак – преузимао је експлозив на западној граници и скривао га у шуми.

За то му је на рачун пребачено 1500 белоруских рубаља. Бивши радник „Нафтана“ Сергеј Јермеев признао је на испитивању у КГБ-у да је учествовао у терористичком нападу у Русији.

Регрутовао га је Белорус који је побегао у Пољску, Александар Соколов. За 6 хиљада долара, Јермеев је разнео теретни железнички воз на удаљености од 1200 километара од руске границе.