Прочитај ми чланак

Белорусија: Запад спрема екстремистичке одреде за заузимање власти у Минску

0

Запад у Украјини припрема екстремистичке војне формације које могу бити употребљене против наше земље како би се силом заузела власт у Белорусији, изјавио је белоруски министар одбране генерал-потпуковник Виктор Хрењин.

„Запад обучава у Украјини екстремистичке војне формације, попут батаљона Калиновског, пука „Погоња“, који тамо стичу искуство у реалним борбеним дејствима и могу бити искоришћени против наше земље како би се силом преузела власт у Белорусији“, рекао је Хрењин у интервјуу белоруском издању „СБ. Беларус севодња“.

Према речима министра, сукоб у близини јужних граница Белорусије не може а да не утиче на војну безбедност земље.

„Анализа тока специјалне операције у Украјини показује директну заинтересованост западних земаља: као прво, за продужење војног сукоба, како би се ослабила Русија, и као друго, спремност да се боре рукама Украјинаца све до последњег војника“, нагласио је шеф белоруског ресора за одбрану.

„Слање Украјине додатних снага на границу, учешће јединица националних Оружаних снага, формирање територијалних снага у близини граница наше државе, стварају ризике за провокације које могу прерасти у пограничне оружане инциденте“, рекао је Виктор Хренин.