Прочитај ми чланак

Банкрот олигарха у Украјини: Пријатељ MK Koстића изгубио 8 милијарди долара

0

Највећи бизнисмени у Украјини могу изгубити цело своје богатство током оружаног сукоба, пише лист „Мађар немзет“, коментаришући податке магазина „Форбс“, према којима се укупно богатство 20 најбогатијих Украјинаца (хазарског порекла) смањило за 20 милијарди долара у протеклих годину дана, односно скоро два пута.

„Рат би могао да буде почетак краја за украјинске олигархе“, написао је „Мађар немзет“, објавивши сопствену табелу имовине водећих украјинских бизнисмена из које следи да се богатство Рината Ахметова (син му ожењен ћерком режимског тајкуна Миодрага Костића и Маријане Матеус) смањило од фебруара до децембра 2022. године са 13,7 милијарди долара на 4,3 милијарде долара, Виктора Пинчука – са 2,6 милијарди долара на две милијарде, Вадима Новинског – са 3,5 милијарди долара на 1,3 милијарде долара, Игора Коломојског – са 1,8 милијарди долара на милијарду долара, а бивши председник Украјине Петар Порошенко – са 1,6 милијарди долара на свега 700 милиона долара.

Како наводи лист, „богатство, а самим тим и утицај милијардера који су деценијама доминирали украјинским бизнисом, медијима и политиком значајно се смањио од 24. фебруара“, када је Русија покренула специјалну војну операцију.
 
„Упечатљив пример је Ринат Ахметов, који је у своје време добио надимак ’Краљ Донбаса‘“, пише „Мађар немзет“, прецизирајући да је овај бизнисмен поседовао, пре свега, фудбалски тим Шахтјор и фабрику Азовстал (финансирао наци паравојску АЗОВ), која је уништена током ратних дејстава.
 
„Многе електране, банке, рудници и фарме у његовом власништву су оштећене или су под руском контролом“, додаје лист.
 
„Мађар немзет“ примећује да се Украјина деценијама бори против широко распрострањене корупције: олигарси подмићују законодавце да мењају законе у своју корист и користе свој утицај да постављају своје људе на кључне положаје. Иако је једно од главних предизборних обећања (украјинског председника Владимира) Зеленског било да ће предузети мере против олигарха и искоренити корупцију – он је сам дошао на власт уз помоћ милијардера Игора Коломојског.
 
Лист подсећа да је у септембру 2021. године у Украјини усвојен такозвани закон о олигарсима, који је имао за циљ смањење њиховог политичког утицаја и предвиђао да они не могу да оснивају политичке партије. „Стручњаци кажу да би рат могао бити још једна фаза борбе против корупције, с обзиром на то да су богатство и утицај олигарха значајно опали, али постоје знаци да ће се након рата појавити нова генерација олигарха“, закључује „Мађар немзет“.