Прочитај ми чланак

Аргентина: Kандидат деснице победио на председничким изборима, обећао гашење…

0

Прелиминарни резултати показују да је Хавијер Милеи освојио скоро 56 одсто гласова, док је његов противкандидат, доскорашњи министар економије Серђо Маса освојио 44 одсто гласова

Према прелиминарним резултатима председничких избора у Аргентини, кандидат крајње деснице Хавијер Милеи победио је у другом изборном кругу.

Прелиминарни резултати, на основу скоро 90 одсто пребројаних гласова, показују да је Милеи освојио скоро 56 одсто гласова, док је његов противкандидат, доскорашњи министар економије Серђо Маса освојио 44 одсто гласова, преноси ТАСС.

Милеи је у говору пред присталицама у Буенос Ајресу поручио да од „данас почиње реконструкција Аргентине“.

„Аргентина је у критичној ситуацији. Земљи су потребне радикалне промене. Нема места постепености, неодлучности, нити за половичне мере. Данас почиње крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка“, поручио је Милеи који је током кампање обећавао да ће угасити Централну банке Аргентине.

Према његовим речима, Аргентина ће са њим ићи „путем слободе“ како би „поново постала светска сила“. 

„Онима који нас посматрају желим да кажем да ће Аргентина поново заузети место у свету које није требало да изгуби. Посвећени смо демократији, слободној трговини и миру. Радићемо раме уз раме са свим земљама слободног света“, истакао је.

„Исус није плаћао порез, папа је комуниста“: Ко је контроверзни потенцијални председник Аргентине?
Новоизабраном председнику Аргентине победу је честитао актуелни аргентински председник Алберто Фернандес. Бивши амерички председник Доналд Трамп честитао је Милеу, оценивши да ће он „учинити Аргентину поново великом“.

У недељу је у Аргентини одржан други круг председничких избора. Изборна комисија саопштила је да је излазност била 76 одсто.

У првом кругу Маса је освојио 36,7 одсто гласова, а Милеи 30 одсто гласова.