Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ УБИЈЕНИ У ЈОРДАНУ: Дрон погодио базу, тројица командоса погинула

0

Три припадника америчке војске су погинула, а најмање 25 је повређено у нападу дроном током ноц́и на малу америчку испоставу у Јордану.

То је према наводима ЦНН први пут да су припадници америчких трупа на Блиском истоку убијени од почетка рата у Појасу Газе.

Војници су настрадали у близини границе са Сиријом.

Централна команда САД потврдила је у саопштењу у недељу да су три припадника војске погинула, а 25 повређено у једносмерном нападу дроном који је напао базу на североистоку Јордана.

ЦНН наводи да је од петка било више од 158 напада на америчке и коалиционе снаге у Ираку и Сирији, међутим, званичници тврде да су салве дронова и пројектила неуспешне и да нису изазвале озбиљне повреде или штету на инфраструктури.

Нејасно је зашто противваздушна одбрана није успела да пресретне дрон.

То је изгледа био први познати напад на такозвану кулу 22 откако су напади на америчке и коалиционе снаге почели 17. октобра. Америчке снаге на испостави су тамо као део саветовања и помоћи мисија са Јорданом.

Амерички званичници су више пута говорили да не желе да се све веће тензије широм Блиског истока прерасту у регионални рат.

САД су иначе предузеле неколико акција одмазде против група које подржава Иран у Ираку и Сирији. САД су прошле недеље напале три објекта у Ираку које користе Катаиб Хезболах и друге групе повезане са Ираном.

Погибија тројице Американаца догодила се након информације да се очекује да ће САД и Ирак ускоро почети разговоре о будућности војног присуства САД у тој земљи.