Прочитај ми чланак

АМЕРИКА НЕ ПРИЗНАЈУ ТРИБУНАЛ У ХАГУ, па нико не сме истраживати њене злочине

0

Почеком ове недеље могли смо имати прилику сведочити о “америчкој изузетности”. Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон је Међународни кривични суд у Хагу назвао “нелегитимним” и запретио да ће Вашингтон реаговати ако суд настави проводити истраге против америчких војника који су починили злочине мучења у Авганистану.

Американци заиста имају чудно разумијевање закона, посебно када је реч о међународном праву. На пример, Вашингтон жели контролисати “слободу пловидбе” ратних бродова кроз Јужно кинеско море, на које право полажу Кина и неке суседне земље, док САД нису потписница недног документа који би им дао право да одређују ко смије, а ко не смије тамо пловити. Недавно је Вашингтон од Русије тражио да свима допусти слободну пловидбу кроз Северну поморски пут, територијалне воде Русије које упола скраћују пловни пут од Азије до великих поморских лука на северу Европе.

Међутим, сада Међународни кривични суд у Хагу истражује америчке војнике који су наводно починили ратне злочине у Авганистану. Вашингтон је истог тренутка запретио да ће санкционисати и наметнути забрану путовања судијама и тужитељима “који се усуде подузети мере против грађана Сједињених Држава, Израела и других савезничких земаља”.

Саветник за националну безбедност Џон Болтон је такође запретио особљу суда у Хагу да ће свима судити судови у Сједињеним Државама.

“Сједињене Државе ће искористити све начине како би заштитили наше грађане и наше савезнике од непоштеног прогона тог незаконитог суда”, рекао је Болтон.

Подсетимо, 2002. године су оба дома америчког Конгреса одобрила закон који забрањује америчким властима да сарађују с Трибуналом у Хагу, а чак су председнику дали овлашћења да “користити све потребне и прикладне мере за хитно ослобађање америчких држављана или савезника из притвора ИЦЦ”. Дакле, ако је потребно и војним средствима.

Данас, седамнаест година након “9/11”, то би се могло догодити због бројних злочина почињених у Авганистану. Спор између Вашингтона и Хага је настао зато што САД не желе видети своје војнике и оперативце обавештајних служби на оптуженичкој клупи. За сада се зна да је ЦИА одговорна за почињење ратних злочина и мучење најмање 61 особе само у 2003. и 2004. години.

Када је чуо информацију, Џон Болтон се узнемирио и хистерично је запретио санкцијама против судија Међународног кривичног суда (ИЦЦ).

Одважи па пресуди

“Данас, уочи 11. септембра, желим дати јасну и недвосмислену поруку у име председника. Сједињене Државе ће искористити све начине како би заштитиле наше грађане и наше савезнике од неправедног прогона овог незаконитог суда”, рекао је Болтон у понедељак у говору пред Федералним савезом, скупином утицајних америчких конзервативаца.

“Нећемо сарађивати с ИЦЦ-ом, нећемо пружити помоћ ИЦЦ-у … Ми ћемо допустити да ИЦЦ умре сам од себе. Уосталом, за намере и сврхе због који је постојао, ИЦЦ је за нас већ мртав“, рекао је Болтон.

Подсетимо, суд у Хагу је 2016. изјавио како су припадници америчке војске и ЦИА-е можда починили ратне злочине мучећи заточенике у Авганистану.

ИЦЦ је основан 2002. године према Римском статуту и први је стални суд на свету за процесуирање ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

Болтон је рекао да ће у случају било какве истраге о наводним америчким ратним злочинима Трампова администрација размотрити забрану уласка судијама и тужитељима у земљу, замрзнуће им сва средства до којих може доћи амерички финанцијски систем и прогониће их на америчким судовима.

Џон Болтон је рекао да ИЦЦ не може имати већи ауторитет од Устава Сједињених Држава и америчког суверенитета.

“У том смислу не признајемо ниже власти, него амерички Устав. Председник неће допустити да амерички грађани буду процесирани од страних бирократа и неће допустити другим земљама да нам диктирају средства самоодбране”, казао је Болтон.

Ово је била прва гласна порука Болтона од уласка у Трампову администрацију. Прије је био амерички амбасадор у Уједињеним народима, током владавине Џорџа. Буша, где се 2000. године борио против ИЦЦ-а.

“Међународни кривични суд представља напад на уставна права америчког народа и суверенитет Сједињених Држава”, казао је.

“Под председником Бушем смо следили пут глобалне дипломатске кампању како бисмо заштитили Американце од њиховог изручења у ИЦЦ. Испреговарали смо око 100 обавезујућих билатералних споразума како бисмо спречили друге земље да америчко особље испоруче Међународном кривичном суду у Хагу. То остаје једно од мојих најпоноснијих достигнућа”, рекао је Болтон.

Болтон је казао како ће САД “неће мирно седити ако ИЦЦ дође но њих, Израела или других америчких савезника”.

Након Болтонових примедби је ИЦЦ казао како ће наставити свој рад као независна и непристрана институција, коју подупиру 123 земље.

“ИЦЦ, као суд, наставиће радити свој посао независно, у складу с тим начелима и опсежном идејом поштивања владавине права”, наводи се у приопћењу.

Болтон је такође најавио затварање канцеларије Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) у Вашингтону, због палестинског покушаја да ИЦЦ истражи могуће злочине Израела.

Говор саветника за националну безбедност је добио велики аплауз конзервативне публике.

 

Према истрази суда у Хагу, од почетка НАТО инвазије на Авганистан се у земљи догодило 1,17 милиоа ратних злочина. Пријаве о овим случајевима су документоване, а злочине су чиниле не само групе попут талибана и ИДИЛ-а, него и Авганистанске безбедоносне снаге и владине снаге, припадници америчке коалиције и стране и домаће обавештајне агенције.

На темељу ових изјава ИЦЦ би требао провести истрагу ратних злочина, иако је мало вероватно да ће један амерички или савезнички војник одговарати пред судом. Међутим, Авганистан је земља потписница Римског статута, а прелиминарну истрагу је тужитељица Фатоу Бенсоуда наложила прошле године, стога резултати истраге могу знатно утицати на статус НАТО контингента у азијској земљи, а Џон Болтон то добро зна.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!