Прочитај ми чланак

Аларм на Западу- Стигао хитан извештај: Руси кренули са свих страна!

0

Амерички институт за проучавање рата, ИСВ, објавио је касно синоћ најтемељнију анализу ситуације на ратишту у Украјини, која долази након вишемесечних борби за кључни град Авдејевку.

Наиме, ако Авдејевка падне, говорило се месецима раније, то ће бити први руски корак ка освајању целог Донбаса. И заиста, нова мапа коју је објавио Институт, након заузимања Авдејевке, показује да Руси напредују са свих страна и да Украјини не иде, без значајније помоћи Запада.

Руске снаге спроводе кохезивну вишеструку офанзивну операцију у потрази за оперативним значајним циљем, скоро први пут за више од годину и по дана. Изгледи за ову офанзиву у сектору Харков-Луганск су далеко од јасне, али њен почетни учинак означава значајан помак у приступу руског оперативног нивоа.

Руски напори да заузму релативно мале градове и села у источној Украјини од пролећа 2022. генерално нису обезбедили оперативно значајне добитке, иако су те операције резултирале борбама великих размера и значајним украјинским и руским губицима.

Руске снаге су пратиле значајније циљеве током своје офанзиве зима-пролеће 2023, али је и тај притисак био лоше осмишљен и изведен, а њихов неуспех да направи било какав значајан напредак онемогућава доношење чврстих закључака о намераваним циљевима.

Међутим, сада се руска офанзивна кампања одвија дуж чак четири осе, од севера ка југу:

1) око Купјанска и Синкивке;

2) од Табаивке према Крухљаковки;

3) од Макиевке према Рајхородки и/или Борови; и

4) од Кремине до Дробишева и/или Лимана.

Руски напади до ове тачке углавном су или концентрисали велике масе трупа против појединачних циљева (као што су Бахмут и Авдејевка) или су се састојали од вишеструких напада дуж линије напредовања које су биле превише удаљене да би се међусобно подржавале.

Тренутна руска офанзива у сектору Харков-Луганск, насупрот томе, укључује нападе дуж четири паралелне осе које се међусобно подржавају у потрази за вишеструким циљевима који ће, заједно, вероватно створити оперативно значајне добитке.

Дизајн ове офанзивне операције вреди пажљивог разматрања, без обзира на њен исход, као могући пример способности руске команде да учи из својих претходних неуспеха на оперативном нивоу и да их унапреди.

Чини се, међутим, да се тактички учинак Русије у овом сектору није значајно побољшао у односу на претходне руске тактичке недостатке, фактор који би могао довести до укупног неуспеха чак и овог боље осмишљеног подухвата“, истиче ИСВ у својој опсежној анализи.