Прочитај ми чланак

Ако крене несташица дизела у Европи све ће стати

0

Европи прети несташица дизела, а то је гориво које покреће превоз робе и привреду. „Возићемо се док се возимо, кад нећемо, нећемо и здраво, нема друге. Мислим да је 14 куна (1,85 евра) пуно, а и лако што је 14 куна, него неће га ни бити“, коментарисао је Хани с Угљана.

Наиме, Европи због рата у Украјини прети несташица дизела, који чини готово 70 посто удела у укупној количини горива, а њега троши око 40 посто европских аутомобила и, што је најгоре, готово сав теретни превоз, подсећа Дневник.хр.

„У том случају ће све стати. Ми немамо некаквих алтернативних превоза, типа железнице, да је велики удео железнице у превозу роба. Тако да се бојим да ће бити озбиљних проблема. У транспортном процесу удео горива нам је сада 60 посто, што је – ето, једноставно неподношљиво“, објаснио је Здравко Бубнић, предсједник Цеха превозника при ХОК-у.

Неподношљиво је стање и пољопривредницима и рибарима, којима је цена плавог дизела скочила за 100 посто. А све би ово могло потрајати.

„Иако нема ембарга на извоз нафте и деривата из Русије, бродови нерадо улазе у Црно море, где плутају мине. Врло су високе возарине, осигуравајуће куће траже пуно новца за осигурање таквих бродова и терета. Према томе, то ће трајати докле год траје рат“, навео је Давор Штерн, стручњак за енергију.

Штерн спас види у чим бржој активацији рафинерије Ријека.

„Није до краја модернизована, али производи врло квалитетна горива, тако да можемо дочекати туристичку сезону и идућу зиму без бриге“, додао је.

Већина европских рафинерија затворила се због зелене транзиције ЕУ и не може се тако брзо покренути, пише портал.