Прочитај ми чланак

„Ако хоће рат, добиће га – Спремни смо“

0

Хамас и Хезболах, које подржава Иран, блиско координирају своје следеће кораке у борби против Израела, рекао је високи представник Хамаса у Либану за Политико.

Ахмед Абдул-Хади, шеф Хамасове политичке канцеларије у Бејруту, инсистирао је на томе да Хамас са седиштем у Гази није унапред обавестио свог савезника Хезболаха о нападима на Израел 7. октобра.

Међутим, упркос томе, описао је сталну сарадњу између те две милитантне групе, наглашавајући како је Хезболах сада „спреман за велики рат“ против Израела на северу, док ће Хамас разбити „сан израелског премијера Бењамина Нетањахуа да га истера из Газе.

Ове изјаве појачаће страхове да би се сукоб на Блиском истоку могао проширити на два фронта и захватити Либан, поготово ако Израел покрене копнену инвазију на Газу, где је у израелском бомбардовању већ убијено више од 2.700 људи, преноси хрватски портал Индеx.

„Имамо врло јаке односе с Хезболахом. Сарађивали смо с Хезболахом пре напада на Израел, а сада смо у пуној сарадњи“, рекао је Абдул-Хади у интервјуу за Политико.

Истиче и да да ће израелска копнена офанзива у Гази бити један од кључних окидача који би могао у потпуности увести Хезболах у сукоб.

„Хезболах се неће обазирати на било чије претње. Време када Хезболах жели да уђе у рат или не ће се односити на израелску ескалацију и инциденте на терену, а посебно ако Израел покуша ући у Газу на терену“, рекао је.

Абдул-Хади је нагласио и да је Хезболах већ показао да неће бежати од борбе. „Хезболах је рекао да неће остати по страни, а доказ за то је да је Хезболах напао дуж јужне границе. Они говоре да су спремни за велики рат“, рекао је. „Хезболах је јасно дао до знања да ће, ако Израелци пређу црту, покренути пуни напад на Израел.“

Абдул-Хади је рекао да Хамас није имао избора и морао је напасти Израел. „Израелска влада је покушавала да ликвидира палестинску ствар и због тога смо морали да делујемо и зато се догодио напад“, додао је.