• Почетна
  • СВЕТ
  • Ф-35: Понос америчке индустрије или превара века?
Прочитај ми чланак

Ф-35: Понос америчке индустрије или превара века?

0

Након што је откривено напукнуће на једној лопатици мотора, Пентагон је био присиљен приземљити све борбене авионе Ф-35. Грешка је откривена током рутинске контроле на аеродрому Едвардс у Калифорнији. Сви авиони су приземљени до даљњег, преноси ББЦ.

Ово је већ други пут у два месеца како се ‘драгуљ’ америчког ратног ваздухопловства Ф-35, који лети брзином од 1930 км / х, те чија је израда амерички буџет ‘олакшала’ за 400 милијарди долара, показао непоузданим. Верзија Ф-35Б, намењена маринцима, и авиони с вертикалним полетањем и слетањем, први пута су били приземљени због је грешке у производњи која је узроковала прекид дотока горива.

Ф35 и његову верзију Ф35Б, који су требали бити понос америчке војне индустрије и поуздан извор зараде (будући да су у току преговори о продаји готово свим земљама савезницама САД-а), војни аналитичари по интернетским порталима називају ‘обичном преваром’.

Приликом рутинске контроле, коју су обавезни проћи сви цивилни и војни авиони, на једном од 51 авиона колико их је досад произведено, примећена је напуклина на лопатици мотора (или, ако ћемо користити стручну терминологију, на једној од лопатица турбине реактора).

У пракси би то значило да би се авион, када температура реактора пређе одређени ниво, могао распасти у ваздуху. Не треба пуно знања како би се схватило да Ф35 у пуној брзини може издржати све, осим да му се један од два мотора распадне.

Ф-35Ни претходно пронађена ‘грешка’ (она око дотока горива), иако је неупоредива са овом, није занемарива. Амерички стручњаци су како би смањили тежину сваког од појединих делова, резервоар борбеног авиона Ф35 учинили ‘преосетљивим’ на електрицитет високог напона. Покушајмо појаснити: уколико би се Ф35 приликом лета нашао у густим облацима, ‘Фарадејев кавез’ који све авионе штити од удара грома, не би му могао помоћи. Дакле, оно што је за све авионе на свету спасоносно решење и које их штити од електричних пражњења у атмосфери, за Ф35 је смртоносна клопка.

Трећи проблем, иако наизглед ‘баналан’ (ако се ишта може назвати баналним када се купује авион од милијарде долара), а којег су приметили пре месец дана, је сонда за снабдевање горивом. На једном од авиона Ф35Б (верзија коју због вертикалног узлетања и слетања користе маринци), она је једноставно отпала. Тада су сви Ф35Б држани на земљи месец дана.

Лоцкхеед Мартин, ‘стуб америчке војне индустрије’, који је одговоран за цео пројекат, сарађује са компанијама земаља које су одлучиле купити америчке борбене авионе, како би се утврдио разлог квара. Посебан нагласак даје на истрагу која се води у компанији Пратт & Вхитнеи, која је произвођач турбина.

‘Стручњаци су послали турбину мотора у седиште компаније Пратт е Вхитнеи из Меддлетвона, како би провели детаљу анализу и пронашли узрок квара. Још је прерано тврдити како су сви авиони неисправни, али због предострожности су сви летови до даљег отказани ‘, стоји у заједничком саопштењу Пентагона и Лоцкхеед Мартина.

Новинска агенција Блумберг је у својим бројним написима од самог почетка тврдила како се радило о претеривању када се говорило о ‘поносу, драгуљу и пројекту деценије’. Због низа недостатака у току израде (од оних на конструкцији авиона, до проблема са софтвером на рачунарима), читав пројекат је каснио седам година.

Без обзира на смањење буџетских издвајања за министарство одбране, Пентагон је успио договорити испоруку 2443 примерка Ф35, за које ће Лоцкхеед Мартину исплатити 395 милијарди долара.

Ил Соле 24 Оре пише како се италијанска влада обавезала купити 131 борбени авион типа Ф35А и 30 примерака авиона верзије Ф35Б.

Без обзира на кризу италијанска влада пристала је на цену од 99.000.000 евра за верзију А, те 106.700.000 евра за верзију Б авиона, што укупно прелази 15 милијарди евра трошкова за један (засад) прилино непоуздан и опасан борбени авион. Авионе су, осим Италије, одлучиле купити и Велика Британија, Турска, Норвешка, Израел, Канада, Аустралија Јапан и Холандија.

( BBC, Bloomberg, IlSole24Ore, Адванце)