Прочитај ми чланак

У Русији се одржавају регионални избори

0

14. октобра практично у читавој земљи бирају нове регионалне власти. У 77 региона ће бити одржано пет хиљада гласања различитог нивоа.

Укупно за све различите изборне дужности претендује више од 57 хиљада кандидата. Очекује се да ће у изборне јединице доћи око 28 милиона грађана Русије.

Тај процес се може пратити на Интернету, у многим изборним јединицама ће се гласати помоћу електронских бирачких кутија.

Међутим, главна особина тих избора је је број нових странака, које учествују у њима, а који је без преседана. Раније их је било 4 до 7, данас има 25. Експерти и политичари су убеђени – такви регионални избори у најновијој историји Русије још нису били одржани.

Данашњи јединствени дан гласања има све шансе да постане историјски. Први пут у току 7 година становници 5 региона – Рјазанске, Белгородске, Новгородске, Амурске и Брјанске области мораће да самостално одлуче ко ће постати њихов гувернер. Списке регионалних посланика ће вероватно допунити представници странака, регистрованих први пут.

Например, странке Паметна Русија, Социјалне мреже или Слободни грађани. Таква политичка разноврсност је битно утицала на интересовање грађана према изборима, – истакао је у интервјуу Гласу Русие заменик председника Централног изборног комитета Леонид Ивљев. У централној изборној комисији прогнозирају ако не рекордни, онда високи долазак бирача на изборе. Конкурс је веома озбиљан – за место у регионалним парламентима ове године тпретендује 12 кандидата, – каже Леонид Ивљев.

Нисмо очекивали такву партијску активност. Промене у закону о политичким странкама ступиле су на снагу крајем априла, те су одмах почеле да се формирају нове странке, које су сместа узеле учешће у изборима.

С друге стране, мора да се призна да су оне још нејаке, доживљавају период формирања. Вероватно, мора да се одржи неколико избора. Вероватно ће кроз 1-2 године неке странке престати да постоје, неке ће формирати коалиције и ући у друге политичке структуре. Критеријум њиховог постојања је један – гласови бирача. Ако бираћи буду гласали за кандидата неке странке, она ће добити своје посланике, шефове региона. Она ће дуго живети, али ради тога мора да се одржи неколико избора.

Када је у пролеће у Русији почела политичка реформа без преседана, која је радикално поједноставила формирање нових странака и вратила изборе гувернера, у земљи је почео прави партијски беби бум. Друга је ствар, што се нису појавили снажни партијски пројекти, – сматрају политиколози.

Неколико нових странака – Комунисти Русије, Комунистичка странка социалне праведности са познатом скраћеницом КПСС – покушавају да одузму гласове КПРФ на челу са Генадијем Зјугановим. Зато се главна конкуренција води између старих, парламентарних странака. Дакле, странке-новајлије морају да раде на формирању своје структуре.

Међутим, политичка конккуренција у Русији, изгледа, подиже се на већи ниво, – сматра генерални директор Агенције политичких и економских комуникација Дмитриј Орлов.

Ниво конкуренције је знатно порастао. То се примећује и на гувернерским, и на мунициалним изборима. Међутим, сматрам да ће највероватније власти сачувати контролу у свим регионима, где се одржавају избори гувернера.

Свакако, главни су играчи парламентарне странке. Међутим, и нове политичке заједнице почињу да активније раде на муниципалном нивоу. У сваком случају систем, свакако, постао је конкурентан, те регионални избори демонстрирају стриктну, скоро равноправну борбу кандидата.

Безусловно, данашњи јединствени дан гласања изазвао је повећано интересовање новинара, експерата, као и друштвених организација. Мада на регионалним изборима нису предвиђени међународни посматрачи, руски заштитници људских права позвали су као госте експерте из Немачке, Пољске и Аустрије, као и неколико међународних организација, укључујући Биро за демократске институте и људска права (БДИЉП) ОЕБС. Осим тога, представници изборних органа Индије су дошли да би упознали искуство својих руских колега.

 

( Глас Русије )