• Почетна
  • СВЕТ
  • УПОЗНАЈТЕ ВЛАДАРЕ СВЕТА: Планета се „окреће“ по налогу
Прочитај ми чланак

УПОЗНАЈТЕ ВЛАДАРЕ СВЕТА: Планета се „окреће“ по налогу

0

dolar x0

Иако новац ствара моћ, летимичан поглед на ових десет најмоћнијих породица света сведочи да критеријум избора није био он већ утицај на глобална дешавања.

Њихови интереси су били тригери који су мењали токове историје. Требало би напоменути да редослед набрајања најмоћнијих, није ранг-листа.

РОТШИЛД

Знате и сами да се светска цена злата одређује свакодневно. Породица која диктира ту цену је Ротшилд. Уз то што поседују сопствени рударски див Рио Тинто, ту су и  Glenncore, RIT Capital Partners као водећи инвестициони фондови на свету.

Ова породица је из Хесе Касела поред Франкфурта успоставила је први значајан међународни банкарски посао који је наследило 5 синова Мајера Амшела Ротшилда. Богатство Ротшилда се први пута спомиње у 18. веку, а утицај су учврстили када су финансирали британски рат против Наполеона. Потомци те моћне породице могу се пронаћи међу племством Велике Британије (на захтев царице Викторије) и Аустрије (где носе наследну титулу барона Хабсбуршке монархије). Током 19. века, на врхунцу, породица Ротшилд поседовала је далеко највеће приватно богатство у свету, као и далеко највеће богатство у модерној светској историји.

Породично богатство се касније „осуло“, јер је било подељено међу стотинама потомака. Данас су компаније породице Ротшилд обухватају знатно мањи опсегу него што је то било током 19. века, иако још обухватају разнолик спектар подручја, укључујући финансије, рударство, енергетику, мешовиту производњу, виноградарство и производњу вина и добротворне организације. Уз добротворне организације и каритативни рад, Ротшилдовима се приписује и највиша позиција у светској хијерархији илумината.

РУПЕРТ

Кренули су као мала компанија из Стеленбоша у Јужноафричкој Републици, која је производила цигарете 1941. али паметним улагањима створили су корпоративно царство вредно милијарде долара. Мала творница цигарета је прерасла у „Rothmans“. А он у другог највећег произвођача цигарета на свету – Бритиш Американ Тобако. Луксузни брендови „Картиер“, „Monte Blanc“, „Piaget“, „Baume&Mercier“, „Vacheron Constantin“ и „Dunhill“ део су конгломерата Ричемонт у власништву породице Руперт.

Они контролишу и инвестицијону групу Ремгро и производњу вина и брендија (80 одсто светске производње) где су партнери и са Ротшилдима. Породица Руперт је власник и ланца приватних болница Медиклиник.

АСТОР

Ако сте се икада запитали зашто се толико улица, хотела, насеља у њујорку зове Астор или Асторија, то је по породици Астор који су били међу првим велепоседницима у Њујорку, где су осим хотела и стамбених блокова и мноштва зграда, изградили и књижару.

Почели су тргујући крзном у 18. веку али врло брзо су кренули и са инвестицијама. Врло брзо су „прешли велику бару“ па су данас многи од изданака те чувене породици – британски племићи.

Џон Астор је рођен у Валдорфу (отуда Валдорф Асторија) као месаров син у Баденском војводству у Немачкој.

Први је истакнути члан породице Астор, први мулти-милионер у САД, и творац првог труста у Америци. Отишао је у САД након Америчког рата за независност и изградио царство трговином крзном која се протезала до Великих језера и Канаде, а касније се проширила на амерички запад и пацифичку обалу.

Био је такође укључен у кријумчарење опијума. У раном 19. веку преусмерио се на трговину некретнинама у Њујорку, а касније је постао познати мецена.

КАПЕТА

Та породица је највећа и најстарија краљевска кућа. Les Capétiens су их називани Французи, The House of Capet  Енглези – владали су великим делом европског континента, иако су француска краљевска династија, једна од најстаријих и најразгранатијих европских владарских породица.

Континуирано су владали од 987. до 1328. године, а у различитим бочним мушким линијама, са прекидима, од 1328. до 1848. године. Од потомака династије Капет, данас су на власти шпански краљ и луксембуршки војвода.

novac 5ПОРШЕ

Порше је један од снова љубитеља спортских аутомобила, а фолцваген је популаран као аутомобил омиљен међу масама оних који цене квалитет за не претерану цену, заправо су сестринске компаније.

Садашњи шеф Поршеа је човек по имену Фердинанд Печ, унук творца супер аутомобила. Његова супруга, с друге стране, контролише Фолцваген. Ова мултинационална компанија заправо је под контролом само једне породице.

РОКФЕЛЕР

Династија Рокфелер је банкарска племићка породица, коју су утемељио Џон Д. Рокфелер (1839-1937) и његов брат Вилијам Рокфеллер (1841-1922). И они су дошли из Немачке. Једни су од највећих светских приватних предузетника у нафтном пословању током касног 19. и почетком 20. века, углавном кроз компанију „Стандард Оил Компани“.

Једна су од најмоћнијих група унутар САД и добро су интегрисани у светски банкарски сектор. њихов предак, Џоан Петер Рокфелер, преселио се у Северну Америку 1723. из Немачке.

Породица је била укључена у многе грађевинске пројекте у САД током 20. века. Главни међу њима су – Светски трговински центар, Рокфелер Центар, Линколн Центар, One Chase Manhattan Plaza, МоМА и друге.

Њихова контрола целокупне индустрије је била тако велика да је „Антитруст закон“ израђен уствари ради њих како би разбили своје пословање, јер су готово монополизовали целокупну трговину. До сада, њихов утицај још се може осетити кроз компанију ЏП Морган Чејс. Такође их бије глас да су илуминати.

Оснивачи су тзв. Билдербершке групе. То је годишњи скуп затвореног типа са око 200 гостију, од којих већину представљају утицајне особе на подручју предузетништва, медија и политике. Једна су од најмоћнијих политичких, медијских, економских пословних група, а састају се на разним локацијама једном годишње ради расправаљања о будућности света. Неки групу оптужују да потајно влада и управља светом преко ЕУ, Г8, ВТО, Светског економског форума.

Чланови групе су председници држава, министри, власници корпорација, банкари, индустријалци, представници медијског картела.

ОПЕНХАЈМЕР

Опенхајмери из Јужноафричке Републике контролишу значајан удео свих минералних богатства у свету. Власници су De Beers и Anglo American за снабдевање дијаманата, злата и платине. Ники Опенхајмер и његова породица контролишу Тсњалу – огромно налазиште дијаманата у пустњи Калахари.

Наводно је филм „Крвави дијамант“ инспириран појединим секвенцама његовог живота.

ЂЕНОВЕЗЕ

Сећате ли се породице Корлеоне из Њујорка у епској Кополиној трилогији „Кум“?

Инспирација је била најмоћнија од свих мафијашких породица икада – Ђеновезе. Име је добила по Виту Ђеновезеу који је био капо ди тути капи 60-их и 70-их.

Винсент, којег су називали Гиганте је наследио Вита и успешно интегрисао „породицу“ у најпрофитабилније легалне послове и врхунску политику. 2005. Гиганте је умро и од тада им је моћ у стагнацији.

Иначе, породицу Ђеновезе је основао Лаки Лучано почетком 20. века, проширивши контролу над организованим криминалом од њујорка до Чикага. Багзи Малоне Сигал је отворио први казино у Лас Вегасу. Након што је добио зелено светло породице Ђеновезе.

МЕКМАХОН

Породица Мекмахон је почела да акумулира капитал организујући забаву под окриљем спорта… Знали су од свега да направе добар шоу, а нису ни сами презали да стану пред камере – чак и када су знали да ће изазвати подругљиве подсмехе.

Винс Јуниор је каријеру започео као презентер на телевизији. Након тога преузео је очев посао (спортско менаџерство) а породична компанија је израсла у „World Wrestling Federation“ (WWF ).

Мекмахон је организовао бокс мечеве (Мухамеда Алија) а с временом су постали најзначајнија светска компанија за промоцију професионалних спортова где се врти енорман капитал. Њихова инвестициона група World Wrestling Entertainment толико је „нарасла“ да је „појела“ све озбиљније конкуренте.

ТАТА

Ова породица је највећи приватни послодавац у другој најгушће насељеној земљи на свету – Индији. Потичу из Барода државе (данас Гујарат) а финансијска експанзија породице поћиње с Џексмом Нусервањи Татом.

Називају га оцем индијске индустрије. Wихов утицај сеже од некретнина, грађевинарства, производње, аутомобила и текстила.

Власници су енергетских постројења и авионских компанија. А све то започео с неколико млинова за памук у које је породица уложила сав капитал.

Извор: vestinet.rs / astrozmaj