Прочитај ми чланак

Турска и даље спроводи терор над Курдима

0

Турска напала курдске побуњенике
Турска је напала курдске побуњенике на југоистоку земље, у време све већег страховања Анкаре да побуњеници успостављају упоришта и у зараћеној Сирији.

Данашње борбе вођене су између војске Турске и курдских побуњеника за које се сумња да су намеравали да заузму град Семдинли. Град се налази на висоравни удаљеној 14 километара од границе са Ираком. У тој области је тромеђа Турске, Ирана и Ирака.

Борбе су почеле 23. јула, када су побуњеници блокирали саобраћај у близини Семдинлија, саопштиле су власти. Борбе које су уследиле натерале су бројне становнике региона у бекство.

Најмање два војника су убијена и 14 је рањено, саопштила је канцеларија гувернера. Турска државна телевизија ТРТ објавила је, не наводећи изворе, да је најмање 37 побуњеника убијено у борбама, што власти нису потврдиле.

Курдски побуњеници боре се за аутономију на југоистоку Турске последњих 28 година. Курди чине значајан део становништва и у суседним земљама. Њихови побуњеници утврдили су базе и склоништа у северном Ираку.

Недавно, Турска је саопштила да су курдски побуњеници заузели неколико градова у Сирији. Турска војска је у више наврата вршила агресију на Ирак нападајући базе курдских ослободиоца у северном Ираку, а влада је наговестила да се неће устезати да их нападне и у Сирији.

(Бета)