Прочитај ми чланак

КЉУЧА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ Ваздушни напад у Ираку: Експлозија у војној бази

0

Једна особа је погинула, а осам је рањено у експлозији која је потресла војну базу јужно од главног града Ирака, Багдада, коју користе ирачке Народне мобилизационе снаге (ПМФ), изјавио је званичник ирачког Министарства унутрашњих послова.

Војни извор је рекао да су у нападу који се догодио касно у петак рањена три ирачка војна лица, преноси Гардијан.

Два безбедносна извора рекла су за Ројтерс да је експлозија последица ваздушног напада за који се не зна ко га је извео.

Према тим изворима, напад је био усмерен на штаб ПМФ-а у војној бази Калсо у близини града Искандарије, око 50 километара јужно од Багдада.

За сада нико није преузео одговорност за напад.

ПМФ је првобитно био група наоружаних фракција, од којих су многе блиске Ирану, а касније су га ирачке власти признале као део званичних снага безбедности.

Фракције унутар ПМФ-а учествовале су у вишемесечном ракетирању и нападима дроновима на америчке снаге у Ираку након почетка сукоба Израела и Хамаса у Појасу Газе, али су обуставиле те нападе у фебруару.

„САД нису извеле ваздушне ударе у Ираку“
Војска САД и Израел саопштили су да не стоје иза напада на војну базу јужно од главног града Ирака, Багдада, коју користе ирачке Народне мобилизационе снаге (ПМФ).

„САД нису извеле ваздушне ударе у Ираку“, објавила је америчка Централна команда (ЦЕНТЦОМ) на платформи X, додајући да извештаји да су америчке снаге извеле тај напад „нису тачни“.

Израелски званичник рекао је за Си-Ен-Ен (ЦНН) да Израел није умешан у експлозије у Ираку које су се догодиле у петак увече.

Међународне коалиционе снаге у Ираку, које предводе САД, такође су саопштиле да нису извеле никакве нападе у Ираку.