Прочитај ми чланак

Србија не спашава Србе из Сиријског пакла!

0

Срби заробљени у паклу Сирије

Дамаск – Стотине Срба који живе и раде у Сирији, у којој већ 16 мјесеци бјесни побуна против предсједника Башара ал Асада, не могу да побјегну из ратног пакла, преносе агенције.
Срби заробљени у паклу Сирије

Многе авио – компаније обуставиле су летове за ту земљу, а авиони који лете су препуни.

Упркос томе Министарство иностраних послова Србије још није урадило ништа да помогне грађанима који су тамо заробљени.

Радомир Тимотијевић (39) из Београда, чија је старија сестра Вања Алхусеин (40) удата за Сиријца, са којим има петоро дјеце, каже да она не може да се с малишанима склони у Србију.

– Вања не може да нађе место за авион који лети преко Москве, јер сви људи беже, а то је један од ретких који сад уопште лети за Сирију. Прекјуче сам изгубио сваку везу с њом, пошто су се борбе прелиле у Дамаск и у насеље у којем она живи. Последњи пут кад смо причали рекла ми је да с прозора зграде може да види војнике који пуцају и користе и минобацаче. Уплашена је! Тамо је хаос! – испричао је Тимотијевић.

Према његовим ријечима, сад се сви склањају у хришћанске четврти града.

Војска им је дала рок до поноћи да напусте станове јер они треба да очисте квартове од терориста.

Портпарол Министарства иностраних послова Србије Весна Скерезовић рекла је да одлуку о томе да ли грађани Србије треба да буду евакуисани из неке земље доноси држава.

– Министарство иностраних послова је само један од органа који у томе учествује. Коначну одлуку треба да донесе Влада, на основу процена ситуације других државних органа – објаснила је Секерезовићева.

Директор канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић рекао је да Влада не може ништа без процјене МИП-а.

– Министарство има своје службенике који су у контакту са амбасадама у свим земљама и они треба да направе процену ситуације. Тек на основу тога Влада може да реагује – истакао је Михајловић.
Дамаск у хаосу, убијен министар одбране

Данас је извршен самоубилачки напад на Асадове сараднике у којем су убијени министар одбране Дауд Рајха и Асадов зет, замјеник министра одбране Асеф Шавкат.

Том приликом рањен је шеф обавјештајне службе.

Бомбаш – самоубица је био припадник најужег Асадовог обезбјеђења, а одговорност за напад преузела је исламистичка организација Лива ал-Ислам.

Још неколико високих званичника Асадовог режима је тешко рањено у овом нападу.

Борбе за Дамаск настављене су и током ноћи, а опозициони активисти тврде да је неколико касарни у близини предсједничке палате у пламену.

Кажу да је влада у поједине дијелове града упутила још војника, као и да је неколико људи убијено у сукобима и бомбардовању.

Сиријске власти, међутим, негирају да је у току општа офанзива опозиције, која је још прије неколико дана најавила коначну борбу за престоницу.

Опозиција је тада рекла да је операција добро планирана и да су још прошле недјеље на стотине побуњеника стигле у престоницу.

У међувремену, званичници Уједнињених нација покушавају да убиједе Кину и Русију да договоре оштрије мјере о Сирији, уочи данашњег гласања Савјета безбједности о наметању санкција. Изасланик Кофи Анан, у Москви је покушао да придобије руског предсједника Владимира Путина, а генерални секретар УН-а Бан Кимун преговарао је са званичним Пекингом – да не блокира резолуцију којом се, као посљедња мјера, дозвољава и војна акција.

 

(Глас Српске)