• Почетна
  • СВЕТ
  • Сирија: Исламисти напали државну телевизију и погубили водитеља
Прочитај ми чланак

Сирија: Исламисти напали државну телевизију и погубили водитеља

0

Сирија: Нападнута зграда телевизије
У Сирији је од јутрос погинуло 13 особа, а терористи су ноћас напали зграду државне телевизије у Алепу, агенција Сана.

Државна новинска агенција Сана је потврдила да је извршен напад на телевизију, наводећи да су „терористи напали цивиле и зграду“ (телевизије) али да су је „војници одбранили“.

Жестоки сукоби данас су настављени и у квартовима Салахедин и Сеиф ел-Давла у западном делу Алепа, које под контролом држе терористичке банде финансиране од саудијских милитатних исламистичких група.

У Сирији је данас погинуло 13 особа од којих једна у Латакији на северо-западу земље, шест у Деир Езору у источном делу, и шест у региону Дамаска.

Страни новинари, са лица места јављају, да је регуларана војска у најјачем нападу од почетка сукоба у Сирији, бомбардовала кварт Тадамун у јужном делу Дамаска, где су такође распређени терористи, и да су борбе настављене у четврти Џобар у источном делу града.

Сана је навела да је војска извршила јуриш на терористе у Тадамуну.

У Сирији је само јуче погинуло око сто људи, а према најновијим подацима Сане, од марта прошле године, када су почели сукоби у тој земљи, живот је изгубило више од 20.000 људи, међу којима 14.000 цивила.

 

Убијен водитељ државне телевизије
Водитељ сиријске државне телевизије, Мохамад ел-Саид, који је киднапован половином јула је убијен, саопштила је Опсерваторија за заштиту људских права.

„Познат водитељ са државне телевизије је погубљен, и Фронт ел-Носра је преузео одговорност за то убиство“ рекао је агенцији Франс прес директор Опсерваторије, Рами Абдел Рахман.

Ел Носра је у свом саопштењу потврдила отмицу и убиство, наводећи да су „хероји“ из региона Дамаска заробили водитеља државне телевизије и да је он погубљен пошто је саслушан и мучен сходно шеријатским законима.

Саопштење је објављено на веб сајту на којем се види застава Ал Каиде, а уз текст је постављена фотографија батинама измученог водитеља прислоњеног уз зид. „Нека ово буде лекција свима који подржавају режими противе се увођењу шеријатског права у Сирији“, навела је ел Носра.

Међународна невладина организација Репоретери без граница изразила је 24. јула забринутост за ел-Саида, и од отмичара затражила његово ослобађење, додајући да „медији, новинари, професионалци и грађани“ не треба да буду мета напада зараћених страна у Сирији.

 

(Бета)