• Почетна
  • СВЕТ
  • Свету одбројани дани: Почиње трећи светски рат?
Прочитај ми чланак

Свету одбројани дани: Почиње трећи светски рат?

0

Израелски премијер тврди да су Иранци већ набавили 90 одсто материјала за израду нуклеарног оружја и да ће 2013. имати атомску бомбу.
Позив на рат! Израелски премијер Бењамин Нетањаху тврди да је Иран опасно близу да произведе нуклеарну бомбу и да Запад треба на време да реагује војном акцијом.

Нетањаху је приликом обраћања Генералној скупштини Уједињених нација (УН) у Њујорку сликовито дочарао своје упозорење. Он је показао цртеж бомбе налик на експлозивне кугле из Дизнијевих цртаћа, на којем су приказане три фазе иранског нуклеарног програма.

Прва, која је већ завршена, односи се на настојање Ирана да се домогне атомске бомбе обогаћивањем уранијума до 70 одсто. Друга фаза, која је такође окончана, јесте обогаћивање до 90 одсто. Нетањаху је ту симболично подвукао црвену линију и позвао међународну заједницу да и она повуче „јасну црвену линију“ и реагује на време.

Реакције медија у Тел Авиву
Израелски медији објавили су јуче на насловним страницама фотографију премијера Бењамина Нетањахуа, који је буквално исцртао „црвену линију“ за Иран користећи једноставан цртеж бомбе. Док се поједини коментатори шаљиво осврћу на то што је премијер употребио ово „визуелно помагало налик стрип цртежу“, други тврде да је постигао велики успех.

– Нетањаху се стрип цртежима вратио у детињство. Међутим, упркос бројним исмевањима, слике израелског премијера и бомбе биће објављене у сваком новинском издању широм света – пренео је лист „Једиот Ахронот“.

Најновије тврдње Нетањахуа само су последње у низу спекулација израелских званичника о томе да је Техеран надомак атомског оружја и да је превентивни напад на иранска нуклеарна постројења једино решење којим може да се очува мир.

Могући правци израелског напада
1. Либан – Турска (око 2.200 км до Есфахама)
2. Јордан – Ирак (најкраћа рута, око 1.750 км до нуклеарног постројења „Натанз“)
3. Акапски залив – Саудијска Арабија – Персијски залив ( око 2.150 км до ‘Натанза’)
– непријатељски ваздушни простор – Ирак, Турска, Сирија
– пријатељски или неутрални ваздушни простор – Саудијска Арабија

Подстичу пркос
С друге стране, командант иранске Револуционарне гарде генерал Мухамед Али Џафари изјавио је да израелске претње само подстичу пркос Исламске Републике.

– Непријатељ жели да нас заустави на нашем путу, али те претње само јачају нашу одлучност да наставимо у истом правцу – рекао је Џафари, који је прошлог викенда најавио да ће се напослетку догодити израелско-ирански рат, као и да је његова земља спремна.

Такође, мисија Ирана у светској организацији у писаном саопштењу навела је да је Израел изнео неосноване и апсурдне оптужбе против искључиво мирнодопског нуклеарног програма Техерана.

Иначе, најновије тврдње Нетањахуа само су последње у низу спекулација израелских званичника о томе да је Техеран надомак атомског оружја и да је превентивни напад на иранска нуклеарна постројења једино решење којим може да се очува мир.

Међутим, војни аналитичари широм света сматрају да би у случају таквог сценарија то представљало почетак трећег светског рата, који би уништио човечанство јер би се користило нуклеарно оружје, а у рат би се укључиле и САД, Русија и Кина.

– Сукоб практично постаје неизбежан. Из њега се Русија и Кина не могу извући. Њихови интереси су сада нераскидиво повезани са иранским. Могло би се рећи да је Иран на неки начин њихов полупротекторат. Ако Израел и Америка нападну Иран, а Русија и Кина не буду урадиле ништа, изгубиће свој образ заувек. Сигнализираће свету да су слабе државе, спремне да само приговарају. Зато ће се и оне укључити – наводе аналитичари.

Нуклеарна постројења у Ирану
Бушер – радни реактор
Натанз – центар за обогаћивање уранијума, бункера дубине од 8 – 23
Есфахан – центар за конверзију уранијума
Арак – у изградњи

Кина неће оклевати
Кинески генерал-мајор Чанг Чаоцчнг изјавио је недавно да, ако Америка или Израел нападну Иран, Кина ни за секунд неће оклевати у томе да заштити Иран, чак и ако дође до трећег светског рата!

Аналитичари наводе да ће Израелци највероватније извршити ваздушне нападе на иранска нуклеарна постројења, али да је таква акција доста компликована.

С друге стране, Техеран би одговорио нападом на Израел ракетама дугог домета. Такође, Иран поседује широк спектар поморског оружја. У протеклој деценији Техеран их је набавио од Русије и Кине. Оружје је развијено у Русији, а ракете су намењене да потапају бродове, укључујући и огромне носаче авиона.

Амерички „Њујорк тајмс“ објавио је симулацију првих 15 дана рата између Израела и Ирана. Предвиђа се да ће Израел први напасти, а да ће мете бити иранска нуклеарна постројења. Сукоб ће прерасти у шири регионални рат у који би била увучена и Америка.

Према том сценарију, Иранци би након напада гађали један од америчких војних бродова у Персијском заливу, што би могло довести до смрти око 200 америчких војника.