Прочитај ми чланак

Савет Федерације: Сороше, марш напоље из Русије!

0

dzordz-soros-foto03-reuter_ff

МОСКВА – Савет Федерације Русије, као што je и раније најављено, данас је објавио и упутио документ „Патриотска стоп-листа“ Главном јавном тужиоцу Русије и министарству спољних послова Русије.

Валентина Матвиенко, председавајућа Савета Федерације, јуче је на конференцији за штампу рекла да је на листу стављено 12 невладиних организација, те да ће „сутра тај документ бити отправљен на разматрање Главном јавном тужиоцу и министарству спољних послова РФ“.

На првом месту на листи је Фонд Џорџа Сороша, а затим Међународни републикански институт (ИРИ), Фридом Хаус (Freedom House), Светски конгрес Украјинаца, Кримска мисија за људска права и неколико других организација, а свима им је заједнички именилац финансирање из Сједињених Америчких Држава.

У образложењу стоји да су ово организације које се мешају у унутрашња политичка питања Русије, као и да се очекује у најкраћем року реализација тачака дефинисаних у документу. Овај документ за циљ има забрану рада организацијама са листе.

Подсећамо, Владимир Путин, руски председник, у свом недавном обраћању је истакао да је управо „страни агент“ прави израз, јер је реч о организацијама и појединцима који раде у интересу страних држава. Путин је ово рекао коментаришући закон о страним агентима и полемику која се појавила о томе колико је „страни агент“ као израз адекватан за дефиницију организација које су се нашле на удару тог закона.

Извор: Правда