• Почетна
  • СВЕТ
  • Путин сменио министра одбране због истраге у вези проневере државне имовине
Прочитај ми чланак

Путин сменио министра одбране због истраге у вези проневере државне имовине

0

Москва – Руски председник Владимир Путин сменио је данас министра одбране Анатолија Серђукова и на то место поставио губернатора Московске области Сергеја Шојгуа.

Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је у изјави АФП-у да је Серђуков смењен како би могла да буде настављена темељна истрага у вези са проневером државне имовине, вредне око 100 милиона долара, у фирми „Оборонсервис“, која је под контролом руског министарства одбране.

Истрага испитује махинације са евидентно вештачки сниженим ценама некретнина које су припадале министарству одбране, земљишних парцела и акција предузећа, а у оквиру тог случаја већ је испитана бивши шеф одељења за имовинске односе министарства одбране и члан савета директора „Оборонсервиса“ Јевгенија Васиљева.

Руски медији су раније пренели да би у оквиру истраге у најскорије време могао да буде испитан као сведок и Серђуков.

Према подацима истраге, махинације којима је нанета штета већа од три милијарде рубаља (око 100 милиона долара), извеле су компаније повезане са „Оборонсервисом“, чији је председник савета директора донедавно био Серђуков.

Прошле седмице је претрес извршен у централи „Оборонсервиса“, а руске власти су до сада покренуле пет кривичних поступака за махинације у продаји некретнина, парцела и акција у власништву те компаније.

 

(Танјуг)