Прочитај ми чланак

Путин и Медведев више не желе „мерцедесе“, траже руске лимузине за званичнике

0

Руске власти размишљају о идеји да започне производња серије луксузних аутомобила за потребе највиших руских званичника, пренели су данас руски медији.
Возни парк руских званичника тренутно чине аутомобили страних компанија: Путин за воланом „мерцедеса“

Како је обелоданио портпарол канцеларије за председничке послове Виктор Креков, план је да се направи листа руских аутомобилских компанија које би правиле више модела за званичнике, укључујући и оне који би се користили у званичним поворкама руских државника.

Бивши председник Дмитриј Медведев 2010. године наложио је својој администрацији да испита могућност оживљавања производње лимузина у легендарном совјетском произвођачу аутомобила – ЗиЛ, са циљем да се користе за потребе владиних званичника, пренео је руски лист на енглеском језику „Москов тајмс“ (Moscow times).

Министар одбране Анатолиј Сердјуков представио је у децембру на седници владе нацрте новог ЗиЛ-а.

Креков је у изјави агенцији интерфакс објаснио да производња напредне верзије ЗиЛ лимузине у том тренутку није била на дневном реду руског председника.

Он је навео да ЗиЛ, прозвођач масивних оклопних возила, али и луксузних оклопних аутомобила за потребе руске дипломатије, највероватније неће производити нову линију руских лимузина и додао да се испитују све друге опције.

Путин тражи само аутомобиле из „Царске уније“

Креков је најавио да ће детаљи око овог пројекта ускоро бити представљени јавности. Као једног од могућих произвођача, „Комерсант“ помиње руску аутомобилску групу ГАЗ, која је некада правила аутомобиле за званичнике бившег СССР-а.

Идеја о луксузним аутомобилима добила је на значају пошто је председник Владимир Путин у априлу изјавио да би сви државни и локални званичници требало да купују аутомобиле произведене искључиво у Царинској унији коју чине Русија, Белорусија и Казахстан.

Возни парк руских званичника тренутно чине аутомобили страних компанија – мерцесед, форд и БМВ, подсећа „Комерсант“.

 

( Танјуг )