• Почетна
  • СВЕТ
  • Протести због увредљивог филма о Мухамеду настављени у Авганистану и Индонезији
Прочитај ми чланак

Протести због увредљивог филма о Мухамеду настављени у Авганистану и Индонезији

0

Кабул – Протести због антиисламског филма „Невиност муслимана“ и карикатура пророка Мухамеда настављени су данас у Авганистану и Индонезији.

 У Авганистану су одржана два протеста – један због карикатура пророка Мухамеда објављених у француском сатиричном магазину и други због америчког филма који вређа ислам.

 Око 300 студената окупило се у Кабулу и узвикивали су „смрт Француској, смрт Америци“, док је недалеко од авганистанске омладине још неколико стотина окупљених на надвожњаку у делу града где има пуно представништава са Запада, викало „смрт Америци“ и „живео ислам, живео Авганистан“, јавио је извештач АФП с лица места.

 Данашњи мирни протести су део серије сличних окупљања у Авганистану у последњих четири дана.

 У понедељак се окопило више од 1.000 становника у источном Кабулу и врло брзо се протест претворио у немире у којима је око 50 полицајаца лакше рањено.

 У француском сатиричном магазину „Шарли Ебдо“ појавиле су се јуче карикатуре на којима је приказан муслимана у инвалидским колицима којег гура ортодоксни Јеврејин, док су се прошле недеље појавилили клипови на Јутјубу антимуслиманског филма „Невиност муслимана“ снимљеног у Калифорнији.

 Љути због филма „Невиност муслимана“, Индонежани су наставили протест у Макасару, јавио је Асошијетед прес, истичући да је амерички конзулат у том трећем по величини граду затворен већ други дан.

 Америчка агенција извештава да се протесту прикључило око 50 студената на једном исламском универзитету у Макасару, главном граду провинције Јужни Сулавези.

 Они су запалили аутомобилске гуме и приморали на затварање ресторан „Мек Доналдс“. Касније је улаз прекривен натписом „Ово мора бити затворено као симбол нашег протеста против ‘Невиности муслимана’, направљеног у САД“.

 У међувремену је и амерички конзулат у главном граду провинције Северна Суматра, Медану, затворен други дан за редом, наводи АП.

 Америчка амбасада у Индонезији издала је обавештење за своје грађане да ће дипломатско-конзуларне мисије у Индонезији бити затворене сутра, када се очекују већи протести.

 (Танјуг)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!