• Почетна
  • СВЕТ
  • Опет изазивају сукобе: САД намеравају да инсталирају нови ракетни штит у Азији
Прочитај ми чланак

Опет изазивају сукобе: САД намеравају да инсталирају нови ракетни штит у Азији

0

САД планирају да поставе нови антиракетни штит у Азији због све учесталијих „претњи” Северне Кореје, али и убрзаног развоја ракетних способности Кине.
У склопу овог одбрамбеног штита би, како сазнаје Волстрит журнал, требало да буду постављена два нова радарска система – у Јапану и, највероватније, у југозападној Азији, преноси британски Телеграф.

Портпарол јапанског Министарства одбране одбио је да прокоментарише ове тврдње. С друге стране, портпарол Пентагона изјавио је да Северна Кореја представља „непосредну опасност“, због које САД и намеравају да поставе нови антиракетни штит у Азији.

Један неименовани амерички званичник изјавио је прошле недеље да је кинеска Народна ослободилачка армија 24. јула тестирала интерконтиненталну балистичку ракету ДФ-41. Он, наиме, тврди да та ракета може да погоди било који град у САД.

Ракета ДФ-41 може да понесе десет одвојених нуклеарних бојевих глава, а свака од њих може да буде програмирана да нападне различиту мету.

Пентагон је, како наводи лист, забринут и због новог кинеског носача-убице, који може да испали ракете на флоту САД у Пацифику. Ове ракете, које имају домет 1.500 километара, направљене су да спрече америчке бродове да приђу Јужном кинеском мору.