Прочитај ми чланак

Нови масакр у Америци

0

САД: 7 мртвих у храму код Милвокија
Милвоки — Четири особе су убијене у храму, а две испред храма Сика у предграђу Милвокија у САД, када је наоружана особа упала у храм и почела да пуца. И нападач убијен.

Ројтерс извештава, позивајући се на очевице, да је најмање једна наоружана особа отворила ватру око 10:25 по локалном времену, током јутарње молитве у храму Сика у предграђу Милвокија, Оук Крику, у америчкој држави Висконсин. Верује се да у храму има око 100 људи.

Полицајац који је убио нападача, рањен је и налази се у болници.

Један од очевидаца изјавио је да је нападач био белац, стар око 30 година. О инциденту је обавештен и амерички председник Барак Обама, који је ту информацију пренео његов саветник за борбу против тероризма.

Британска агенција Ројтерс извештава да полиција није сигурна да ли је још неки од наоружаних нападача у храму, док Франс прес преноси изјаву начелника гринфилдске полиције Бреда Вентланта да власти не верују да се други нападач крије у храму.

Каролин Белин, портпарол болнице у Милвојкију рекла је да је један од двојице људи који су довезени у болницу у недељу тренутно на операцији, док је други на интензивној нези.

Болницама у околини Милвокија наређено је да се припреме за долазак најмање 20 рањених. Неколико људи се још увек налази у храму и крије се у просторијама страхујући од убице.

Локални медији наводе и да је убрзо након пуцњаве специјална јединица полиције SWAT улетела у храм и евакуисала неповређене.

Према речима очевидаца, међу погођенима су три свештеника, али се не зна да ли су они мртви или рањени.

Више од десетина амбулантних кола тренутно се налази испред храма.

Локална полиција још увек није издала званично саопштење поводом овог догађаја.

У националном саставу Сика превладавају житељи индијске државе Пенџаб, а следбеници сикизма живе и у земљама југоисточне Азије, Африци, на острву Фиџи и већим градовима у Великој Британији.

Сики у САД тврде да је после терористичких напада у Њујорку и Вашингтону 11. септембра 2001. године, повећан број напада на њих.

Сики, чија је постојбина јужна Азија, не практикују исту религију као муслимани, али их људи због дугих брада и турбана често бркају с њима, кажу припадници Сичке коалиције.

На свету има 27 милиона следбеника сичке вере, понајвише у Индији, а 500.000 их живи у Америци.

 

( B92, РТС, Танјуг, ЦНН, АБЦ )