Прочитај ми чланак

Немачка спасава Грчку ?

0

Ангела Меркел решила је да сачува Грчку у еврозони, кажу аналитичари поводом најаве њене посете Атини. Незадовољни синдикати најављују протесте, јер је Меркелова за њих кривац за тешка одрицања кроз која пролазе.

Драматично упозорење грчког премијера да ће се државна каса испразнити до краја новембра ако Грчка не добије нову рату новчане помоћи. Тројка међународних инспектора пети дан у Атини са грчким властима претреса нове мере штедње – што пре буду задовољни, пре ће Грцима стићи спасоносна 31 милијарда евра.

Три позната лица већ су пет дана у Атини. Представници ММФ-а, Европске уније и Европске централне банке опет пишу извештај да ли се Грчка довољно потрудила да уштеди и заслужила да добије још новца.

Права је трка с временом да се посао заврши до понедељка како би се грчко питање нашло на дневном реду састанка министара финансија еврозоне у понедељак.

„Ризик од изласка Грчке из еврозоне сада је нешто мањи, али остаје највећи ризик за глобалну економију до краја ове и следеће године“, каже економиста Дон Смит.

Како се сазнаје, преговоре успоравају неслагања у тројци. ММФ наводно од грчких кредитора, пре свега Немачке, тражи да се Атини отпише још дугова. Ангела Меркел у уторак путује у Атину, први пут од ерупције кризе.

Аналитичари оцењују да тиме даје сигнал да је решила да сачува Грке у еврозони, али незадовољни синдикати најављују протесте, јер је Меркелова за њих кривац за тешка одрицања кроз која пролазе. С друге стране, и Грчка је тежак баласт канцеларки уочи избора следеће године.

„Нико неће имати политичке користи од кризе у еврозони. Нико нема храбрости да изнесе евроскептичан програм у изборну арену“, каже Константин Весинг, аналитичар.

Криза не сме да буде изговор да нестане солидарности међу чланицама Европске уније, упозорава први човек Европске комисије. Лидери, каже, морају што пре да се договоре о буџету од 2014. до 2020. како би показали да су у кризи способни за тешке одлуке.

Жозе Мануел Барозо каже да развијеније државе морају да наставе амбициозну кохезиону политику помажући мање развијене. Тиме доприносе развоју и расту целе Европе.

Грчка је, међутим, ушла у шесту рецесиону годину и економски раст је неизвестан. Колико је велики притисак на ту земљу и њене становнике, сведочи вест да се бивши грчки помоћник министра полиције Леонидас Занис убио пошто се нашао на „листа срама“ као један од 36 политичара чије се богатство и испуњавање пореских обавеза проверавају.

 

(РТС)