• Почетна
  • СВЕТ
  • Марин Ле Пен: Забранити муслимански вео и јеврејску кипу
Прочитај ми чланак

Марин Ле Пен: Забранити муслимански вео и јеврејску кипу

0

Председница француског Националног фронта Марин Ле Пен апеловала је да се на јавним местима забрани муслимански вео, али и јеврејска кипа. Француски председник и други званичници осудили позив Ле Пенове, називајући је „фундаменталистом“.

Француски председник Франсоа Оланд запрепашћен је због апела екстремне деснице да се у Француској забране јеврејска кипа и исламски вео.

Неки француски министри су оптужили председницу Националног фронта Марин Ле Пен, која је предложила забрану ношења ових верских обележја на јавном месту, да је „фундаменталиста“.

Забрана би требало да важи у „продавницама, у возилима јавног превоза, на улици“, рекла је за Монд председница Националног фронта.

„Очигледно је да би, уколико се забрани исламски вео, требало јавним местима забранити и кипу (традиционалну јеврејску капу)“, наводи Марин Ле Пен.

Поводом изјаве лидерке Националног фронта, Оланд је рекао да је „све што раскида, супротставља и дели неумесно и да због тога треба примењивати правила, једина правила за која знамо а то су су правила Републике и правила лаицизма“.

Министар за образовање Венсан Пејон сматра да је Марин Ле Пен „бацила уље на ватру“ свих фундаменталиста и да је заправо она та која је фундаменталиста.

„Време је да се окупимо, да будемо толерантнији једни према другима, да се опходимо братски и да сви заједно и гласно кажемо ‘не’ говору мржње и поделе“, рекао је Пејон.

Тензије у Француској су порасле после објављивања карикатура нагог Мухамеда у часопису Шарли ебдо, а власти страхују да би дипломатска представништва могла бити мета насилних протеста као што су биле амбасаде САД у исламским земљама због филма „Невиност муслимана“.

 

( РТС )