Прочитај ми чланак

Ирански “соко“ у “заседи“

0

Иран тестира нови систем противавионске одбране „мерсад“ (заседа), способан да летећу мету обори на даљини од 45 километара ракетом „шахин“ (соко). У току велика војна вежба иранске војске, скоро у целој источној половини државе.

Војска Ирана спрема се да тестира свој нови систем противавионске одбране, направљен по угледу на амерички систем „хоук“, саопштила је иранска државна телевизија.

Та вест објављена је у време када расту тензије у односима Запада са Ираном, у вези са нуклеарним програмом те земље, за који се сумња да није само мирнодопски, како тврде власти у Техерану, већ служи за производњу атомске бомбе.

Како је телевизија известила, шеф иранске противавионске одбране генерал Фарзад Есмаили рекао је да је нови систем земља–ваздух добио назив „мерсад“ (заседа).

Систем је, наводно, способан да „ухвати“ летећу мету удаљену 80 километара и да је погоди када се приближи на 45 километара.

Против мете се дејствује пројектилом иранске производње „шахин“ (соко).

Телевизија наводи да ће „мерсад“ бити тестиран током војне вежбе која је у току, а почела је прошле седмице.

У једнонедељној вежби, за коју се наводи да је „масивна“, учествују ирански ратни авиони, беспилотне летелице и око 8.000 војника.

Вежба се одржава у готово читавој источној половини Ирана.

Током вежбе биће испробан и противавионски и антиракетни систем С-200, руске производње, који је први пут приказан у септембру.

На маневрима је данас представљен први ирански ховеркрафт, возило које може да иде по копну и по води.

Назив му је „тондар“ (гром), а може да испаљује пројектиле и лансира беспилотне летелице, јавила је иранска телевизија.

 

(РТС)