• Почетна
  • СВЕТ
  • Индија као кључан стратешки партнер Русије али и САД: Kретање према вишеполарном свету?
Прочитај ми чланак

Индија као кључан стратешки партнер Русије али и САД: Kретање према вишеполарном свету?

0

Пре недавног посјета Индији, руски председник Владимир Путин, обратио се индијској јавности преко новинског чланка који је написао за један од најутицајнијих индијских листова –  Хинду.

Путин је истакао продубљивање пријатељства с Индијом као главни спољнополитички приоритет Русије.

Декларација о стратешком партнерству између Индије и Русије потписана је у октобру 2000. године, а према Путиновом писању она је представљала „у истину историјски корак“.

Осим даљег развоја стратешког партнерства, Путин је истакао заједничке напоре Русије и Индије усмерене на стварање нове архитектуре вишеполарног света. По том питању, навео је сарадњу Русије и Индије у организацији земаља са брзо растућим економијама БРИКС и Шангајску организацију за сарадњу.

У заједничкој изјави 13. индијско-руског самита, под називом „Партнерство за обострана настојања и бољи свет“, напоменуто је да БРИЦС игра важну улогу у вишеполарном светском поретку и хармоничније међународном систему базираном на међународном праву, једнакости, међусобном поштовању, сарадњи, координираним акцијама и колективном доношењу одлука .

У својој изјави за медије, индијски премијер Манмохан Сингх, назначио је да развој нуклеарног енергетског програма чини основни стуб индијско-руског стратешког партнерства. Индија и Русија договориле су заједничку сарадњу на развоју цивилне нуклеарне енергије.

Руси ће помоћи Индијцима изградити 16-18 нових нуклеарних постројења за производњу електричне енергије, у вредности од 45 милијарди америчких долара, према садашњим ценама. Индијски аналитичар, Рајеев Схарма, претпоставља да ће нуклеарне електране бити изграђене до 2030. године, што значи да ће се градити брзином од једне електране годишње. Засад је здруженим снагама изграђена једна, док су три нуклеарне електране у фази изградње. Осим нуклеарне енергије споменута је сарадња у нафтном и гасном сектору.

„Русија је кључан партнер у нашим настојањима да модернизујемо војне снаге и побољшамо своју одбрамбену спремност“ – изјавио је Манмохан Сингх. Одбрана је такође један од стубова индијско-руског стратешког партнерства. У заједничком саопштењу напоменут је здружени развој и производња високо технолошке војне опреме.Споменути су пројекти борбеног авиона пете генерације, вишенаменског транспортног авиона и суперсоничног крстарећег пројектила БрахМос.

Осим тога, Индија је купила лиценцу за производњу руских борбених авиона Сухој СУ-30 МКИ. Хиндустан Аеронаутикс Лимитед, произвешће уз руску помоћ 42 авиона тог типа у Индији. Индије је уз то купила 71 хеликоптер типа Мил Ми-17В5. Обе стране изразиле су жељу да ће што скорије доћи до испоруке носача авиона „Викрамадитиа“ из Русије у Индију.

У низу заједничких изјава, признато је право Ирану на развој, производњу и коришћење нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе у складу са међународним обавезама. По питању кризе у Сирији, изражена је обострана забринутост због погоршања безбедносне ситуације и наставка насиља. Русија и Индија позвале су све стране укључене у сукоб на свеобухватан национални дијалог за решавање сукоба.

Индијско потврђивање руског става о нужности дијалога по питању горуће међународне кризе у Сирији, само је једно у низу заједничких виђења које Индија и Русија имају по питању међународне ситуације. Индијско виђење коси се с виђењем запада, које укратко и поједностављено гласи: „Асад мора отићи“.

Као што је раније наведено, Индија активно сарађује у изградњи вишеполарног света, но многе истовремено буни њено стратешко партнерство са Сједињеним Америчким Државама. Амерички и руски званичници као да се хвалоспевима такмиче о важности сопственог стратешког партнерства с Индијом, по томе је видљиво колику улогу Индија игра у политичкој визији и стратегији обе земље.

Индијска економија још увек је у развоју, а индијска спољна политика великим делом зависи о развоју економије. Индија тренутно користи што је Русија и Сједињене Америчке Државе виде као противтежу јачању кинеског утицаја у Азији.

Индијски аналитичар Др Субхасх Капила закључује да је Индија тренутно стратешки пикантно позиционирана. Он преферира руско-индијско стратешко партнерство, јер је погодније индијским националним интересима од партнерства са САД-ом. Но Индија ће по свему судећи, као огромна држава и млада сила у успону, одржавати равнотежу снага док год јој је то у интересу, док се динамика равнотеже не промени.

Индијски „Институт за одбрамбене студије и анализе“ објавио је рад који методом аналитичко хијерархијског процеса одређује векторе стремљенима Индије према стратешким партнерима на разним подручјима. Главни економски партнер испада Јапан, политички Сједињене Америчке Државе, партнер у областима одбране и технологије Русија, док се Индијци осећају најближе Британцима. Анализа као првог партнера позиционира Сједињене Америчке Државе, док на друго место ставља Русију.

Индија, која себе види као силу способну повезати Британски Комонвелт на Индијском океану, од југозападне Африке до Аустралије, купује и гради носаче авиона. Кина и Сједињене Америчке Државе надају се да је јачање Индије на океану усмерено против другог, а не њих самих. Против Русије не може бити усмерено, зато Русија и јесте главни индијски безбедносни партнер.

 

(Адванце)