Прочитај ми чланак

ЗЛА СУДБИНА: Гадафијеви расути по свету

0

Годину дана од убиства бившег либијског лидера Моамера Гадафија 20. октобра 2011. године, чланови његове породице и најужег круга сарадника доживели су различиту судбину.

Гадафијева удовица је са двоје деце нашла уточиште у Алжиру, тројица Гадафијевих синова убијена су у прошлогодишњој побуни, док се Саиф ал-Ислам – који је требало да наследи Гадафија – налази се у једном либијском затвору и очекује суђење, а Сади је добио азил у Нигеру.

Како пише Би-Би-Си (ББЦ), Гадафијевој удовици Сафији Фаркаш, рођеној у Мостару, која му је родила седморо деце, алжирске власти су пружиле уточиште „из хуманитарних разлога“ под условом да не даје политичке изјаве и не меша се у либијске послове.

Заједно са ћерком Ајшом и Гадафијевим сином из првог брака Мухамедом, ушла је у Алжир 29. августа када су побуњеници преузели контролу над Триполијем.

Да је исход протеста у Либији био другачији, најстарији Гадафијев син Мухамед би ово лето сигурно провео у Лондону на Олимпијади као председник Либијског олимпијског комитета, али уместо тога већ годину дана је у Алжиру.

Мухамед је био председник либијске компаније за мобилну телефонију и сателитску комуникацијску мрежу. Међународни кривични суд (МКК) није подигао оптужницу против њега јер се сматра да није имао значајну улогу у покушајима гушења прошлогодишње побунуеу Либији.

Заједно са њима је и Ајша, једина Гадафијева биолошка ћерка која је, како су медији пренели, три дана по доласку у Алжир родила девојчицу и дала јој име Сафија по својој мајци.

Упркос строгом надзору алжирских власти које труде да је држе даље од јавности, она је искористила један сиријски ТВ канал да позове Либијце на „побуну“ против нове владе, а ангажовала је израелског адвоката Ника Кауфмана да затражи од МКК да испита околности у којима је убијен њен отац.

Саиф ал-Ислам, који је требало да наследи Гадафија, ухваћен је месец дана након очеве смрти и од тада се налази у затвору у Зинтану. Осим тога, налази се у центру борбе између Међународног кривичног суда који га тражи због оптужби за злочине против човечности и либијских судова који инсистирају да треба да му се суди у Либији.Сада се стиче утисак да је победу однело либијско правосуђе, али датум почетка суђења још није познат.
Прича се да се за њега припрема савремена притворска јединица са кошаркашким тереном и личним куваром у престоници Триполију.

Сади Гадафи, некадашњи предсеник Либијске фудбалске репрезентације и либијских специјалних снага, добио је азил у Нигеру до којег је дошао бежећи преко Сахаре.

У међународној јавности био је познат по краткотрајној каријери у водећој италијанској фудбалској лиги која је прекинута након позитивних налаза на допинг-тесту, као и по томе да је водио живот плејбоја.

Нигер је одбио захтев нових либијских власти за његово изручење, а у септембру је Интерпол расписао црвену потерницу за њим која обавезује чланице да га ухапсе.
У децембру прошле године, мексички званичници су рекли да су открили кријумчарски ланац који је покушавао да пребаци Садија у Мексико под лажним именом.

Пуковник Гадафи је дуго тврдио да је његова усвојена ћерка Хана убијена у једном америчком ваздушном нападу 1986. године када је имала само годину и по дана. Међутим, после револуције, појавили су се докази да је Хана још жива, иако је њен тренутни статус непознат.

Пронађен је један видео-снимак на којем се види како се Хана игра са оцем и браћом неколико година пошто је наводно убијена, као и извесни документи, па чак и једна диплома Британског савета на име Хана Муамер Гадафи.
Либијски медији су пренели да је Хана постала доктор и да је радила неколико година у здравственом центру у Триполију.

Кад је реч о Гадафијевим најближим сарадницима, о судбини Мусе Ибрахима, који је као бивши портпарол либијске владе био оличење режима у страним медијима, не зна се скоро ништа, а некада најмоћнији човек у Гадафијевом режиму Муса Куса током побуне је поднео оставку и пребегао у Велику Британију. Сада живи у Катару и један је од главних финансијера либијске револуције.

 

( Срна )