• Почетна
  • СВЕТ
  • Ердоган наставља жестоки обрачун с војском: казне затвора стотинама официра и генерала
Прочитај ми чланак

Ердоган наставља жестоки обрачун с војском: казне затвора стотинама официра и генерала

0

Турски премијер наставља жесток обрачун с војском и преузима све већу моћ у држави у којој је донедавно војска имала важну политичку улогу.
Стотине војних официра и генерала бачени су у затворе под оптужбом да су ковали завјеру и планирали рушење његове власти.

Ердоган, који је већ 10 година на власти, све више је суочен с критикама, чак и из властитих редова, да овим потезима настоји угушити секуларни карактер Турске.

Суђење за 325 официра завршено је овог петка након 21 мјесеца. Изречене су им затворске казне у распону од 6 до 20 година затвора због наводне завјере од прије 10 година, када је Ердоганова исламистичка странка АКП, великом већином гласова, први пут освојила власт у земљи.

Многи су просвједовали против одлуке о затварању војних дужносника. Када је Ердоганова странка 2007 поновно освојила мандат, кренуо је још жешћи обрачун са свим неистомишљеницима или перципираним неистомишљеницима.

Покренуте су истраге против бројних дужносника, адвоката, политичара, новинара и других особа – у том процесу наводно је откривено неколико завјера против Ердоганове власти.

Либанонски лист Ал-Акхбар закључује како би ова пресуда могла поткопати морал војске која се све чешће сукобљава с курдским побуњеницима на истоку земље.

Након пресуде овог петка, стотине су изашле на трг Таксим, у центру Цариград, како би просвједовали против све веће репресије коју проводи Ердоган.

„Овдје се ради о покушају ушуткавања оних који бране секуларну републику“, рекла је Ханифе Копуз, 55, држећи заставу на којој се налазио Мустафа Кемал Ататурк који је створио модерну Турску Републику на рушевинама Османског Царства.

„Мислим да је ово прекретница и како ће влада почети губити подршку. Не могу остати на власти заувијек, али се бојим што ће да оставе иза себе када једном оду“, истакнула је Ханифе.

У исто вријеме Ердоган је све чешће на мети домаће критике због свог непријатељског става према сусједној Сирији. Осман Корутурк, представник главне опозиције у земљи, Републиканске странке, рекао је како ће због односа према Сирији турски сусједи почети да сматрају како је „пријатељство с Анкаром опасна ствар“.

Надаље, прозива Ердогана за све већу нестабилност у земљи – „Ватра из Сирије прешла је и у Турску због потеза АКП-а. Вјерујемо како је политика владе према Сирији један од кључних разлога због пораста тероризма у земљи“, закључио је Корутурк.

 

(адванце)